Categorii
Articole

Africana – eveniment intercultural dedicat Africii

Oana Botezatu
Poze de Tudor Vintiloiu

În perioada Campionatului Mondial de Fotbal 2010, copiii şi părinţii bucureşteni s-au bucurat, pentru o zi, de savoarea culturală şi culinară a continentului african.

„Africana” – prima întâlnire cultural-educativ-distractivă din cadrul Şcolii de Vară din Herăstrău, organizată de Centrul Cultural Genesis – a adunat, duminică, zeci de copii şi părinţi, români şi africani deopotrivă. Timp de peste cinci ore, Cetatea Genesis a stat sub semnul educaţiei prin joc, a întrecerilor „deştepte”, a poveştilor din Etiopia, a gastronomiei, ritmurilor şi dansurilor africane.

Primii micuţi au început să lucreze de zor în cadrul atelierelor tematice – Animale africane, Măşti tribale, Tricouri de inspiraţie africană – în jurul orelor 10.00. Pe rogojinile pregătite pentru orele inedite de creaţie şi recreaţie în aer liber, copiii au realizat măşti tribale, au pictat după bunul plac zebre, elefanţi şi hipopotami decupaţi în polistiren şi au personalizat tricouri, pentru ei sau pentru părinţi, desenându-le pe piept girafe zâmbitoare sau hărţi cu statele Africii. În timpul atelierelor, prichindeii au aflat vrute şi nevrute despre viaţa în Africa, dar şi despre animalele existente pe acest continent, de la formatorii Centrului Cultural Genesis şi de la africani stabiliţi în România.

La doi paşi de spaţiul rezervat atelierelor pentru copii, părinţii au stat cuminţi pe scăunele colorate, ascultând minute în şir poveşti culese din Etiopia de jurnaliştii Tea Teodorescu şi Tudor Vintiloiu. Cu ochii la fotografiile expuse de Tudor Vintiloiu în Cetatea Genesis, adulţii au aflat cum e viaţa triburilor de pe valea râului Omo, cum trăiesc şi cum gândesc oamenii din triburile Mursi şi Hamer, din sud-estul Etiopiei.

Distracţia africană iniţiată de Centrul Cultural Genesis a continuat cu jocuri, concursuri şi multe premii: cei mici s-au întrecut în Satul african, au decupat şi colorat la standul Hands on Education, au completat puzzle-uri cu steagul Ghanei şi al Senegalului, au jucat fotbal pe iarbă.

Cireaşa de pe tort a venit însă o data cu lecţiile de bătut la tobe, „predate” de Vincent, de la Ikhaya Drum. Mai întâi, cei care au învăţat să ţină ritmul la tobele africane au fost părinţii. Apoi, scena din cetate a fost luată cu asalt de copii, care au cântat cot la cot cu africani din Congo, Guineea sau Ghana. Spectacolul african a continuat cu un curs de dans tribal, susţinut de Dalanda, instructor la sala Lady Fit. Dalanda, tânăra venită la Bucureşti din Guineea, acum doi ani, a dansat aproape fără să respire. Apoi, împreună cu Aime Lema, un congolez care trăieşte în România din 1991, Dalanda i-a învăţat şi pe cei prezenţi – în special pe copii şi pe mămici – „dansul omului puternic”. Cu mici pauze în care „profesorii” Vincent, Dalanda şi Aime şi-au venit în fire – pauze de care publicul a profitat gustând din bunătăţile africane pregătite special pentru eveniment. Sesiunile de tobe-dans au durat mai bine de o oră.

La „Africana” au participat, gratuit, zece copii din centrele educaţionale Salvaţi Copiii. Evenimentul „Africana”, modulul I din cadrul Şcolii de Vară din Parcul Herăstrău, a fost organizat de către Centrul Cultural al Fundaţiei Genesis: „Încurajaţi de părinţii copiilor care au participat la evenimentul de duminică, vom continua seria evenimentelorworkshop-uri de creaţie şi expresivitate pe teme interculturale, în cadrul Şcolii de Vară. De asemenea, în aceeaşi Cetate Genesis vor începe, în scurt timp, mai multe ateliere în aer liber, care se vor desfăşura în timpul săptămânii: cursuri de pictură, de origami, de instrumenre muzicale, de dans”, a declarat Adina Mastalier, directorul Centrului Cultural Genesis.

Următoarele module din cadrul Şcolii de Vară vor fi organizate în Cetatea Genesis pe 8 august, 22 august şi 5 septembrie.

Premiile „Africana”

La final, în cadrul tombolei organizate de Centrul Cultural Genesis, numele câştigătorilor au fost extrase de vedeta de televiziune Mbela Nzuzi, preşedintele Organizaţiei Femeilor Refugiate în România. Astfel, potrivit sorţilor, premiile au plecat către:

Alessandra Maria Iorga – premiul I, o săptămână în Tabăra de aventuri Genesis

Dumitra Ghiţă, beneficiar Salvaţi Copiii – premiul II, un modul la atelierele organizate de Centrul Cultural Genesis (CCG)

Anisia Zlătaru – premiul III, un curs la atelierele organizate de CCG

Irina Istrate – premiul special, un castel, joc oferit de Hands on Education

La întrecerea din Satul african, echipa câştigătoare, desemnată tot prin tragere la sorţi, a fost „Peştişorul de aur”, formată din Andrada Dumitriu şi Rama Elvira Barry. Ambele fetiţe au câştigat intrarea gratuită la următoarele trei module ale Şcolii de Vară din Herăstrău.

CENTRUL CULTURAL GENESIS formează, cu entuziasm şi profesionalism, creatori capabili să valorifice informaţiile primite, nu doar să le reproducă. Centrul oferă deopotrivă copiilor şi adulţilor ocazia să îşi exprime şi să îşi dezvolte creativitatea într-un cadru primitor şi adecvat. Centrul vă propune, pe tot parcursul anului, o mulţime de activităţi captivante. Oferta educţională este unică în peisajul cultural bucureştean prin diversitatea şi originalitatea sa. Mai multe detalii despre activităţile CCG găsiţi pe www.genesiscultural.ro.