Adelinne Chilom

Falafel este o mâncare foarte populară în tot Orientul Mijlociu, unde se poate cumpăra la orice colţ de stradă şi în orice restaurant. Se consumă sub forma de sandwich, în lipie cu salata verde, roşii si tahini sau ca aperitiv cu hummus. Este o mâncare gustoasă, foarte apreciată atât de vegetarieni, cât şi de cei mai mari gurmanzi din lumea întreagă.
Ingredientele diferă de la o zonă la alta, chiar şi de la o bucatarie la alta, însă reţeta de bază este la fel oriunde. Pentru reţeta „clasică”, avem nevoie de:
– 300g naut
– o legătură de pătrunjel (tocat)
– o ceapă mare
– 3-4 caţei de usturoi
– 1 linguriţă de chimen
– sare, piper dupa gust
– nucşoara
– o lingură de făină
Năutul se ţine peste noapte (cca 12 ore cel putin) la înmuiat în apă rece. Este foarte important să fie foarte bine înmuiat pentru că altfel nu se va obţine consistenţa păstoasă necesară. Când năutul este pregatit, trecem toate ingredientele prin blender, până obţinem o pastă omogenă. Dacă nu avem un blender la îndemână, compoziţia trebuie dată de două ori prin maşina de tocat carne. În cazul în care compoziţia nu e destul de legată se mai adaugă o lingură de faină până când se leagă bine şi putem modela chifteluţele. Se poate (pentru cei nu ţin post) să adăugaţi un ou, care sigur va lega compoziţia. Modelăm chifteluţele în formă sferică, puţin mai mici decât o minge de ping-pong, uşor aplatizate. Le dăm prin făina şi le prăjim în ulei încins până când culoarea devine brun-aurie.
Delicioasă este şi varianta cu susan. Chiftelele se dau prin seminţe de susan în loc de făină înainte de a le pune la prăjit. Cei care vor varianta făra ulei pot pune chiftelele în cuptor însă trebuie făcute ceva mai plate ca să se pătrundă uşor.

Năutul, cunoscut și sub denumirea de mazărea berbecilor, este o plantă leguminoasă anuală, originară din Asia Mică.
Aspectul exterior al acestei plante diferă de cel al mazării prin forma frunzelor și a păstăii, care de cele mai multe ori închide două sau trei boabe, foarte rar o singură boabă. Boabele năutului sunt asemănătoare cu cele de mazăre, singura deosebire fiind excrescența caracteristică a embrionului în formă de cioc, ce se aseamănă cu capul unui berbec; sunt colorate în roz deschis, galben și foarte rar cafeniu.
Năutul este bogat în proteine, săruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) și în complexul de vitamine B. Având o concentrație ridicată de proteine (24%), la care se adaugă și un procent consistent de hidrați de carbon și grăsimi, năutul are o valoare alimentară deosebită, înlocuind în bună parte proteinele din carne.