
Daniela Crăciun
Institutul Intercultural Timişoara
Am întâlnit-o pentru prima dată pe doamna Wajiha Haris, președinta Fundației Scheherazade, la un eveniment organizat de Ziua Internațională a Diversității Culturale, cu ocazia lansării oficiale în România a Alianței Civilizațiilor. Deși de origine pakistaneză, era gazda evenimentului și m-a surprins familiaritatea deosebită cu care se desfășura în societatea românească, la toate nivelurile. Știam atunci că vreau să descopăr ce se ascunde în spatele hainelor tradiționale pakistaneze, astfel că, după două luni, ne-am întâlnit în București, la sediul Fundației pe care o conduce, pentru un interviu. Și într-adevăr, am descoperit o persoană îndrăgostită de țara gazdă, ce a făcut carieră în România promovând filantropia și proiectele sociale, ajutând copiii din România, sistemul sanitar juvenil.
De cât timp sunteți în România și cum de ați ales această destinație?
Sunt aici de șase ani, m-am mutat împreună cu soțul meu, care a venit să lucreze în domeniul bancar. În primii ani am lucrat ca și consultant pentru UNHCR (Înaltul Comisariat ONU Pentru Refugiați), UNICEF și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Apoi mi-am deschis propria Fundație la care lucrez și acum, Fundația Scheherazade. După trei ani de când am deschis-o, cel mai mare și ambițios proiect al nostru, renovarea Spitalului Marie Curie, este aproape de final.

Cum v-a primit România?
Foarte bine, românii sunt foarte primitori. Sunt toleranți și apreciază tot timpul când mă îmbrac în haine tradiționale. Înainte de a veni în România am avut o imagine total greșită despre români și țară. Însă, prima experiență pe care am avut-o cu românii a fost în aeroport, cînd veneam pentru prima dată în România. A trebuit să aștept cu băiețelul meu multe ore în aeroport, din cauza întârzierii avioanelor, și am întâlnit acolo un grup de tineri români. Au fost foarte prietenoși și s-au jucat cu băiețelul meu, astfel încât în cele șapte-opt ore cât am avut de așteptat nu a trebuit să-mi fac griji din cauza lui. De asta se leagă prima impresie legată de români, una foarte plăcută.
Cum v-a venit ideea deschiderii unei Fundații și de ce ați ales să lucrați pentru copii?
Sunt mama a doi copii, și acum câțiva ani am fost nevoită să mă duc cu fiul meu la Spitalul de Copii Marie Curie din București. Am văzut atunci în ce stare se afla spitalul și ce sentiment trăiești când îți duci copilul acolo. Așa a început totul, am înființat Fundația și mi-am propus un proiect ambițios de renovare a Spitalului de Copii Marie Curie, unde anual primesc îngrijiri 50000 de copii. Am fost plăcut surprinsă de sprijinul autorităților române și a mediului privat, care s-au implicat și s-au alăturat proiectului imediat. Toată lumea a fost dornică să ajute, astfel că după primul an am strâns peste 1 milion și jumătate de euro. Acum, după aproape trei ani, spitalul este aproape gata.
Și acum ce urmează, care sunt prioritățile Fundației pentru anii următori?
Proiecte avem foarte multe, pe lângă proiectul major de renovare a Spitalului de Copii Marie Curie ne-am mai ocupat și de strângere de fonduri pentru centrul de plasament „Pinochio”. De asemenea am avut un proiect cu Consiliul Europei pentru abolirea pedepsei corporale și încă unul în parteneriat cu autoritățile române privind justiția juvenilă. Venim și cu un program pentru asistentele medicale din mai multe spitale din România în vederea unei mai bune înțelegeri între pacienți și părinți. Acum am primit două solicitări pentru renovarea a încă două spitale de copii, unul din Constanța și unul din Iași. Va trebui să facem o analiză și să vedem unde este nevoia mai mare și cu ce începem. Este foarte mult de lucru.

V-am întâlnit pentru prima dată la un eveniment organizat în cadrul Alianței Civilizațiilor, sărbătorirea Zilei Internaționale a Diversității Culturale. Știu că sunteți reprezentantul societății civile în cadrul Alianței. Care este relația cu Ministerul Afacerilor Externe și care sunt prioritățile în cadrul Alianței?
Am primit invitația de a ne alătura Alianței Civilizațiilor în România de la domnul Petru Dumitriu, coordonatorul național al acestei inițiative ONU, Director General pentru Afaceri Multilaterale din Ministerul Afacerilor Externe. Dânsul este de părere că Fundația se încadrează perfect acestei inițiative datorită caracterului multicultural, pentru că scopul Alianței este tocmai de a facilita dialogul și de a promova întelegerea și reconcilierea între culturi și religii. În cadrul Fundației ne-am propus pentru început să traducem materiale privind minoritățile naționale din România, publicate de Departamentul de Relații Interetnice din Guvernului României.
V-ați integrat foarte bine în societatea românească, ba mai mult, aveți proiecte sociale care ajută la dezvoltarea acestei societăți. Ce le-ați spune românilor care vor să se implice și să-i ajute pe ceilalţi?
Să se uite în jur. Fiecare dintre noi poate să ajute și e greșită impresia că e nevoie întotdeauna de bani pentru a face asta. Poți ajuta prin acțiuni de voluntariat, poți dona lucruri celor care au nevoie de ele, poți face multe dacă îți dorești cu adevărat. Românii sunt un popor credincios, și asta, după părerea mea, îi ajută să fie binevoitori și să le pese.
Distincțiile obținute de Wajiha Harris, președinta Fundației Scheherazade:
Ordinul Național „pentru Merit” în Grad de Cavaler oferit de președintele României

Premiul „Femeia Anului” pentru anul 2008
Premiul BBW Community Leadership
Premiul Confidential Gala Award al Spitalului Marie Curie
Premiul de Onoare din partea Primarului Bucureştiului