Categorii
Articole

Ia atitudine împotriva sărăciei extreme!

FOND – Federaţia Organizaţiilor neguvernamentale pentru Dezvoltare din România implementează împreună cu partenerii săi ART Fusion, PATRIR – Institutul Român pentru Acţiune, Instruire şi Cercetare în domeniul Păcii şi OFRR – Organizaţia Femeilor Refugiate în România proiectul „Fii cetăţean global! Ia atitudine împotriva sărăciei extreme!” 1 septembrie – 31 decembrie 2009.

Proiectul este realizat cu sprijinul Comisiei Europene, prin Programul Tineret în Acţiune şi susţinut de Ambasada Marii Britanii, British Council şi CENTRAS.

Pe durata intregului proiect am arătat tinerilor din Bucureşti şi Cluj că se pot implica şi ei în eradicarea sărăciei la nivel global. Tinerii s-au alăturat demersului nostru şi au dovedit pe tot parcursul perioadei că pot fi cetăţeni globali.

Ce ne-am propus…

Ne-am propus ca prin intermediul proiectului să creştem gradul de informare şi conştientizare în rândul tinerilor cu privire la această problematică globală – sărăcia extremă şi să găsim modalităţile potrivite prin care să ne implicăm în mod practic în schimbarea lumii.

Prin campania noastră am reuşit să schimbăm percepţiile celor care au fost prezenţi la acţiunile noastre. Am văzut că refugiaţii nu sunt atât de străini cum îi credem noi, că femeile rrome nu sunt altfel faţă de alte persoane, că deţinuţii ascund şi ei poveşti interesante şi lecţii din care fiecare putem învăţa ceva. Am văzut că a fi voluntar internaţional nu înseamnă că nu ai griji, ci din contră, o misiune pe care trebuie să o duci până la capăt.

Campania noastră, “Stand up and Take action against Poverty” se desfăşoară la nivel global şi are ca punct de pornire acţiunea celor de la GCAP – Global Call to Action against Poverty, o reţea ce reuneşte mişcări sociale, grupuri comunitare, organizaţii de femei, grupuri de tineret, asociaţii şi activişti locali care lucrează împreună în peste 100 de coaliţii / platforme naţionale. (www.whiteband.org)

Şi ce am realizat:

WORKSHOP-uri pentru liceeni pe tema educaţiei pentru dezvoltare şi a metodelor de educaţie nonformală – 3/4 octombrie 2009

Expoziţie Multiculturală/Biblioteca Vie – 13/14 octombrie2009 (British Council)

Momente „Stand Up” – la ANPCDEFP şi Ambasada Marii Britanii – 16 octombrie

Cafenea Globală – 16 octombrie (Cărtureşti)

Acţiuni de Stradă – 12/17 octombrie (Bucureşti şi Cluj-Napoca)

Conferinţă (video chat) cu refugiaţi din Burma – 17octombrie (Cluj-Napoca)

Festivitate de premiere – Concursul pentru liceeni şi studenţi „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Tu ce schimbare vrei să fii?“ – 16 noiembrie 2009 (Reședinţa Excelenţei Sale Domnul Ambasador Robin Barnett – Ambasada Marii Britanii)

A fi un cetăţean global înseamnă şi să acţionezi! Prin urmare, ne-am propus ca prin activităţile noastre nu doar să informăm tinerii, ci să îi antrenăm pentru a explica şi altora cum se pot implica în eradicarea sărăciei extreme şi care sunt valorile educaţiei pentru dezvoltare.

Va invităm să vizitaţi blogul www.fiicetateanglobal.wordpress.com pentru a afla mai multe informaţii despre aceste activităţi, precum şi pentru a vizualiza întreaga galerie foto. De asemenea, vă încurajăm să postaţi impresii, experienţe, păreri cu privire la problematica sărăciei la nivel mondial şi implicarea tinerilor cetăţeni globali. Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania – FOND reprezintă 40 de organizaţii interesate să devină din ce în ce mai active în domeniul cooperării internaţionale şi a ajutorului umanitar. În acest context, Federaţia îşi propune să promoveze valorile cooperării internaţionale pentru dezvoltare în România şi să dezvolte în acelaşi timp capacitatea ONGurilor din ţara noastră de a se implica în acest domeniu şi să creeze cadrul pentru un parteneriat şi dialog cu actorii naţionali guvernamentali şi europeni. www.fondromania.org