
Centrul pentru Resurse Civice
Pe parcursul „carierei” de ONG-ist am fost întrebat de multe ori de ce nu mă apuc și eu, ca tot omul, de un job serios. Ce e cu gărgăunii ăștia de spirit civic, cine are timp de așa ceva când planeta se scufundă și planificarea vieții individuale ține cont în primul rând de secțiunea de venituri, și abia apoi de valori situate mai sus pe scara lui Maslow?
Ei bine, fiecare cu pasiunile sale. A mea se cheamă implicarea civică. Am descoperit că mă durea să văd cum autoritățile locale își băteau joc de dreptul la opinie al cetățenilor, care astfel se resemnau gândindu-se că poate asta este de fapt normalitatea. Am mai observat că omul de rând ar merge la decidenții pe care i-a votat cu ceva propuneri, sau măcar probleme, dacă ar ști când și cum să îi găsească, precum și că efortul său nu este în zadar. Nu în ultimul rând, am observat că lumea nu merge la vot pentru că nu are încredere în corectitudinea procesului electoral. Iar tinerii, cei care ar trebui să mustească de idei care să ducă la dezvoltarea comunității, se simt nevalorizați, excluși, și atunci își iau lumea în cap ca să aibă alte țări cu ce se mândri.
Toate aceste argumente, și multe altele, m-au determinat să înființez în 2006 Centrul pentru Resurse Civice. Organizația și-a propus, încă de la naștere, să militeze pentru apărarea valorilor democratice ale cetăţeanului şi comunităţii, precum și pentru susţinerea şi promovarea tinerilor şi a iniţiativelor lor. Dar cum poți apăra ceva ce există doar ca și concept, fără ca cei direct vizați să mai creadă în puterea ideii? Consider că tocmai aici este provocarea, în priceperea și dârzenia de a găsi permanent noi modalități de provocare la dialog, în intenția de a menține viu focul dorinței publice de a nu ceda psihic în fața aroganței administrației publice, care funcționează cel mai adesea pe modelul reprezentativității pe multipli de câte 4 ani, fără să mai plece urechea la nevoie comunității.
Ei bine, în atari condiții activitatea asociației fie trebuie adaptată la condițiile impuse de „piață”, fie se adoptă o abordare inovativă, de reinventare a metodelor de implicare civică. În cele ce urmează veți afla câteva dintre inițiativele asociației Centrul pentru Resurse Civice, precum și metodele folosite.
Domeniile de interes ale organizației sunt:
- Implicarea tinerilor în procesul decizional
- În acest domeniu am derulat de-a lungul timpului proiecte de informare a tinerilor din județul Constanța cu privire la atribuțiile, structura și componența aparatului administrativ local, în scopul de a apropia cele două „tabere” și de a le armoniza agenda. De menționat este proiectul „Administrația Publică Locală față în față cu (re)acțiunea tinerilor”, derulat în municipiul Medgidia, orașul Cernavodă și comuna Ion Corvin, toate din județul Constanța. Tinerii i-au putut cunoaște pe consilierii locali și au dialogat cu aceștia despre inițiative locale de interes pentru segmentul lor de vârstă. În cadrul acestui proiect au fost implicați ca și beneficiari ai proiectului aproximativ 500 tineri, fie elevi de liceu, fie studenți.
- Multiculturalitate – promovarea Dobogei ca model european de conviețuire multiculturală
- Dobrogea numără în prezent 25 comunități etnice, unele statornicite de mii de ani, altele doar de câțiva. Deși foarte diferite, din perspectiva confesiunii, a tradițiilor ori a obiceiurilor culinare, aceste comunități etnice au știut să valorifice unicitatea coabitării aceluiași ținut, fără a isca tensiuni xenofobe. Iată de ce consider că și noi suntem datori să onorăm această stare de fapt prin activități menite să aducă un plus de vizibilitate mediului multicultural. Prin urmare am organizat, în două rânduri, Gala multiculturalității dobrogene în cadrul Zilelor municipiului Medgidia. Gala a constat în organizarea unei expoziții de obiecte artizanale specifice etniilor dobrogene, port popular, precum și obiceiuri culinare. Succesul la public a fost enorm, vizitatorii expoziției fiind deosebit de interesați de obiectele de artizanat lucrate manual, de diversele componente ale costumului tradițional tătărăsc sau lipovenesc, dar în special de bucatele gătite cu mult suflet de către participanți.
- Migranții și nevoile lor prezintă un interes crescut pentru noi, întrucât fenomenul migrației este des întâlnit în orașele mari în ziua de azi, iar dezvoltarea armonioasă a acestora se bazează inclusiv pe integrarea cetățenilor străini în comunitate. Personal consider că parteneriatul pe care Centrul pentru Resurse Civice l-a stabilit cu Institutul Intercultural Timișoara în facilitarea locală a derulării proiectelor ce îi vizează pe migranți va genera în curând un impact real în cadrul acestui grup vulnerabil al comunității.
- Democrație și apărarea valorilor sale
- Unde și când sunt alegeri, hop și noi, cu armamentul nostru redutabil: observatorii independenți, neutri și apolitici, care se înscriu cu sutele pentru a apăra, măcar în ziua votării, principiile democrației și mecanismul electoral curat. Nu de puține ori situațiile întâlnite în teren au dat bătăi de cap, dar vigilența acestor oameni care aleg, de fiecare dată, să își petreacă ziua de odihnă „pe baricadele democrației” a fost cea care a aplanat conflicte iminente sau a sesizat o tentativă de fraudă electorală și a raportat-o autorităților.
- Monitorizarea transparenței instituțiilor publice, prin solicitarea, în baza Legii nr. 544/2001 privind dreptul accesului la informații de interes public, de diverse informații considerate „delicate”, precum contractele de publicitate ale primăriei municipiului Constanța în decurs de un an, stadiul în care se află monumentele ce ar trebui introduse pe lista monumentelor istorice și de patrimoniu, documente urbanistice etc.;
- Informarea cetățenilor cu privire la diverse elemente de implicare civică
- Organizația a fost implicată în derularea de campanii informative pe diverse teme, precum:
- Informarea tinerilor din municipiul Constanța cu privire la rolul și componența Parlamentului European, precum și despre importanța prezenței la urne cu prilejul alegerilor pentru selectarea eurodeputaților;
- Informarea locuitorilor din comunca Fântânele, orașul Cernavodă sau municipiul Medgidia cu privire la importanța colectării selective a deșeurilor;
- Revizuirea Agendei Locale 21 în municipiul Medgidia, în baza consultării publice cu privire la investițiile vizate de administrația locală în decursul unui mandat;
- Informarea tinerilor din anii terminali de liceu cu privire la opţiunile pentru carieră – proiect derulat în oraşul Cernavodă şi municipiile Medgidia şi Constanţa.
- Organizația a fost implicată în derularea de campanii informative pe diverse teme, precum:
Ce urmează?
Sesiuni de instruire pentru tineri pe tematici precum spargerea barierelor culturale, implicare civică eficientă, tabere de eco-awareness, precum și dezvoltarea turismului alternativ, prin marcarea și promovarea unor trasee tematice dobrogene: cetățile antice, podgoriile întinse și rodnice, promovarea ariilor naturale protejate, Delta Dunării văzută prin ochii locuitorilor săi, și multe altele.

Voluntarii sunt oricând bineveniți! Resursa de bază a asociației beneficiază de oportunitatea de a-și alege activitatea în care să se implice, iar gama de acțiuni derulate de către organizație nu lasă loc de plictiseală. Recompensele de care beneficiază cei care aleg să vină alături de noi constau în organizarea de ieșiri de grup, la picnic sau chiar în tabere de tip „survivor”, care au rolul de a clădi spiritul de echipă și de a-i descoperi pe adevărații lideri.
Sediul principal al Centrului pentru Resurse Civice se află în Constanța, dar există un „puiuţ” la Medgidia, care are deja un an, 25 de voluntari şi o ediţie a Săptămânii Naţionale a Voluntariatului organizată în localitate, împreună cu Primăria. Sperăm ca în curând să mai „producem” cluburi locale, care să dezvolte spiritul civic şi să creeze premisele unei democraţii participative reale.