
Organizaţia Femeilor Refugiate din România
FACEM UN POPAS IN IRAK!
Ramadan („canicula verii”) este luna a noua a calendarului islamic, fiind și luna postului, ea este sărbătoarea musulmană cea mai importantă. Sărbătoarea încheierii postului este sfârșitul ramadanului. A noua lună din calendarului islamic, luna pocăinții și sacrificiului în care se celebrează perioada în care profetul Muhammad a primit revelația coranică. Timp de aproximativ 30 de zile, musulmanii adulți trebuie să postească din zori până după apusul soarelui. Aceasta înseamnă abstinența de la mâncare, băutură, fumat și relaţii sexuale, în intervalul menționat. Călătorii, femeile gravide, femeile care alăptează și bolnavii pot amâna postul, urmând să-l țină ulterior. În acesată lună, considerată a iertării și a milei, musulmanii nu trebuie să mintă, să jignească, să blesteme. Religia islamică stabilește postul ca un mijloc de purificare, un exercițiu de autocontrol și o dovadă de credință. (descriere extrasă din Wikipedia, Enciclopedia liberă)
Doamna Suhaila Aryby, provine din Irak si ne-a vorbit despre masa specială pe care a pregătit-o pentru familia ei cu ocazia încheierii postului de Ramadan.
Vă prezentăm reţeta pentru o masă tipică, compusă din:

Antreuri: Salata Fetuci şi ciorba de linte
Fel principal: Orez Maaluba (Cu vinete, cartofi şi pui) se mănâncă cu sos din iaurt şi castraveti
Desert: Băsbusa
Mod de preparare
SALATA FETUCI
Ingrediente necesare pentru patru persoane
2 castraveţi, 1 roşie, 150 gr de varză albă, 1 ceapă mică, 2 linguri de ulei de măsline, 1 lipie mare, 2 linguri de suc concentrat de rodie, sare şi piper.
Se taie lipia în bucăţi şi se prăjeşte într-o cantitate foarte mică de ulei. Se taie apoi toate legume, se amestecă, se sarează şi se pipereză dupa gust. Se toarnă sucul concentrat de rodie. Se adaugă apoi bucăţile de lipie şi se serveşte cu ulei de măsline.
CIORBĂ DE LINTE
300 gr de linte, 1 ceapă mare, jumătate de morcov şi 1 cartof mic, piper.
Se spală lintea şi se pune într-o cratiţă. Se adaugă ceapă tăiată, piper, 700 ml de apă şi se fierbe la foc mic.
Lintea fiartă se toacă la mixer până se obţine o pastă peste care se pune lămâie, piper şi se serveşte cu pâine prăjită.
OREZ MAALUBA
500 gr orez, 2 vinete, 2 cartofi mari, 300 gr de conopidă, 1 ceapă mică, 400 gr de carne de pui, ulei, şofran, sare şi piper
Se spală orezul şi se lasă în multă apă timp de 30 de minute. Între timp se pune o oală cu apă, sare şi şofran la foc. Până fierbe apa, se curăţă şi se spală legumele şi se prăjesc în ulei încins.
După ce a fiert apa, se toarnă orezul şi se fierbe pe jumătate (trebuie să ne asigurăm ca boabele de orez sunt încă tari) şi se strecoară. Într-o cratiţă mare, se pun în straturi: ceapa şi puiul în interiorul cratiţei; vinetele si cartofii în partea exterioară. Se toarnă apoi o jumătate din cantitatea de orez şi se adaugă un alt strat de legume şi un ultim strat de orez.
Se amestecă apă şi şofran într-un pahar şi se toarnă peste orez. Se acoperă cratiţa şi se lasă la foc mic timp de 30 de minute.
Se scoate apoi şi se serveşte cu sosul din iaurt.
SOS DIN IAURT ŞI CASTRAVEŢI
2 castraveti mari, 250 gr de iaurt, mentă, 5 linguri de apă, sare, piper.
Se spală castraveţii şi se dau pe răzătoare. Peste ei se pune mentă uscată şi se adaugă apoi iaurtul amestecat cu apă. Se pune sare şi piper după gust.
BĂSBUSA
250 gr mălai, 250 gr griş, 200 gr zahăr, 250 gr nucă de cocos, 1 linguriţă de bicarbonat de Sodiu, 200 gr ulei, 250 gr de iaurt, 500 ml lapte praf, esenţă de migdale.
Pentru sirop: 500 gr de zahăr, 1 pahar mare de apă şi puţină sare de lămâie.
Se amestecă toate ingredientele cu o lingură de lemn şi se lasă 10 minute. Se unge o tavă cu ulei şi se toarnă compoziţia. Se pune în cuptorul preîncălzit la 170 de grade timp de 25 de minute.
În acest moment se amestecă ingredientele pentru sirop şi se pun la foc.
Se scoate apoi prăjitura din cuptor, se taie în tavă şi se stropeşte cu jumătate din cantitatea de sirop. Se pune înapoi în cuptor aproximativ 20 de minute până când suprafaţa prinde o culoare aurie. Se stropeşte cu restul de sirop şi băsbusa noastră este gata de servit.
Ce ar mai fi de spus?
Poftă bună!