
Manager de Proiect
Fundaţia World Vision România
www.worldvision.ro
În România foarte puţini oameni ştiu ce sunt Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului. Încă nu este foarte clar cum sunt ele folosite pentru a ajuta oamenii care trăiesc în ţările în curs de dezvoltare şi care se confruntă cu foarte multe probleme, cum ar fi sărăcia extremă, diferite boli pentru care nu au acces la tratament, imposibilitatea de a merge la şcoală, discriminarea sau chiar moartea infantilă.
Ştiai că iniţiativele statelor mai dezvoltate de a ajuta ţările în curs de dezvoltare poartă numele generic de „cooperare pentru dezvoltare”?
Experții din domeniul cooperării pentru dezvoltare se confruntă mereu cu aceeaşi întrebare: de ce România, ca stat nou membru UE, ar trebui să ajute alte state în curs de dezvoltare „când şi noi aici avem atâtea probleme cu care ne confruntăm”? Întrebare justă. Prea mulţi oameni în România încă mai trăiesc în sărăcie, încă avem copii cărora le este foarte greu să ajungă la școală etc. Răspunsul este simplu: în ciuda tuturor dificultăţilor economice, România anului 2010 este mult mai „norocoasă” decât multe ţări în curs de dezvoltare. Potrivit statisticilor realizate de Naţiunile Unite, în lume, 800.000 de oameni suferă de foame cronică, mii de copii mor în fiecare zi din cauza unor boli care sunt tratabile, dar pentru care accesul la tratament este imposibil, 100 milioane de copii nu au acces la educaţie şi mai mult de jumatate dintre aceştia sunt fete.
Faptul că România a devenit stat donator nu înseamnă că propriile noastre probleme de dezvoltare vor fi neglijate. Ca să ieşim din perioada comunistă şi să trecem cu bine de perioada de tranziţie, foarte multe ţări (Statele Unite ale Americii, multe dintre ţările Uniunii Europene, Japonia etc.) au acordat României asistenţa pentru dezvoltare. În continuare, Uniunea Europeană alocă aşa-numitele fonduri structurale (în valoare de miliarde de euro) pentru a ajuta România să continue procesul propriei dezvoltări. Toate acestea, în numele solidarităţii internationale, care pentru UE are o certa valoare: UE este cu siguranţă cel mai mare donator colectiv al lumii, având acorduri de cooperare cu zeci de ţări din lumea a treia.
În acest context, România poate să sprijine alte ţări aflate în curs de dezvoltare şi în acest sens, Ministerul Afacerilor Externe şi un număr mare de organizații neguvernamentale s-au mobilizat pentru a crea o infrastructură care să faciliteze contribuţia ţării noastre la reconstrucţia ţărilor mai sărace.
Știai că, de la aderarea sa la UE, România a alocat în fiecare an cca. 0.07% din PIB (80-90 milioane de eur / an) pentru dezvoltarea internaţională? Dar că, în momentul aderarii la UE, România se angaja ca până în 2010 să contribuie cu 0.17% din PIB, lucru care nu se întamplă…
În rândul experţilor din domeniul cooperării pentru dezvoltare este clară nevoia de a face cunoscute aceste aspect tuturor cetăţenilor României şi aici este vorba nu numai de organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale, dar şi de reprezentanţii mass-media, de cadrele didactice, elevi, studenţi, etc. Pentru a promova aceste concepte destul de abstracte, dar care pot îmbunătăţi şi chiar salva viaţa a mii de oameni din ţări îndepărtate şi nu numai, e nevoie de campanii de sensibilizare şi de acces la informaţie, la resurse, adică de educaţie pentru dezvoltare.
Știai că statele prioritare care primesc asistenţă de la statul român sunt Republica Moldova, Serbia şi Georgia? Dar că Romania are „în atenţie” şi state precum Afganistan şi Irak?
“În România, World Vision sărbătoreşte anul acesta 20 de ani de activitate neîntreruptă. Făcând un bilanţ, ne dăm seama că am putut vedea cu ochii noştri cum unele dintre Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului au fost atinse în ţara noastră. Cu acest exemplu în faţă, ne dorim să contribuim acum la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului şi la nivel global. Vom începe prin a ne implica tot mai activ în proiecte de cooperare pentru dezvoltare internaţională şi prin a derula proiecte de educaţie pentru dezvoltare care să vorbească publicului român despre valorile solidarităţii internaţionale. Sperăm că mesajele noastre vor rezona şi vor determina o implicare mare a tinerilor, a reprezentanţilor societăţii civile, a autorităţilor locale şi publice, a mediului academic şi a publicului larg.

Ne dorim să putem colabora cu toţi aceşti actori, astfel încât experienţa României şi generozitatea românilor să poată să fie pusă în slujba acelor ţări care mai au încă mult de mers pe drumul dezvoltării”, spune Daniela Buzducea – Director Advocacy în cadrul Fundaţiei World Vision România.
Știai că la nivel global 3 miliarde de persoane trăiesc cu mai puțin de 5 RON/ zi, pentru TOATE nevoile aferente zilei respective?
Pentru a facilita apropierea publicului român de tematici legate de cooperarea pentru dezvoltare, World Vision România va realiza până la finalul anului 2011 curricula corespunzătoare pentru un set de 8 cursuri ce vor aborda fiecare câte unul dintre cele 8 Obiective de Dezvoltare ale Mileniului. Aceste 8 cursuri vor fi realizate la nivel de 4 credite ETCS şi vor putea fi utilizate atât de universităţi, cât şi de persoane sau instituţii de orice fel, care sunt interesate de a aprofunda acest domeniu. Această activitate se va desfăşura în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, intitulat „Conştientizare publică pentru solidaritate internaţională”, care este implementat nu doar în România, ci şi în alte state membre ale UE (Cipru, Malta şi Grecia).
La finalul acestui proiect, orice persoană sau instituţie interesată de domeniu va putea studia, de exemplu, despre problematica sărăciei văzută ca fenomen internaţional, despre principalele măsuri politice pentru combaterea sa, despre felul în care acest flagel este corelat şi cu alte probleme globale cum ar fi încălcarea drepturilor omului, schimbările climatice, problemele de gen etc. Dacă în ultimii 20 de ani, în România sărăcia a fost studiată mai ales ca fenomen naţional, iată acest proiect care propune o noua abordare globală a aceluiaşi fenomen! Alte activităţi din cadrul proiectului includ seminarii şi conferinţe, dezvoltarea unui portal, diseminarea unui newsletter semestrial şi redactarea unui pachet informaţional care va conţine rezumate ale cursurilor, sugestii metodologice privind implementarea acestora, liste de resurse, studii de caz etc.
Ce sunt Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM)?
ODM constituie componenta principală a Declaraţiei Mileniului, adoptată în septembrie 2000 la Summitul Mileniului, de 191 ţări, printre care şi România. Atunci, în septembrie 2000, lideri din ţări bogate şi sărace s-au angajat să îndeplinească opt puncte cheie, care au ca scop principal eradicarea sărăciei extreme din întreaga lume, până la sfârşitul anului 2015:
1. Reducerea sărăciei severe
2. Realizarea accesului universal la educaţia primară
3. Promovarea egalităţii între sexe şi afirmarea femeilor
4. Reducerea mortalităţii infantile
5. Îmbunătăţirea sănătăţii materne
6. Combaterea HIV/SIDA, malariei şi a altor boli
7. Asigurarea sustenabilităţii mediului
8. Crearea de parteneriate globale pentru dezvoltare
Mai multe informaţii aici: www.aod.ro
Peer-Up! – educaţie „de la egal la egal” pentru tineri
O altă iniţiativă a World Vision România în domeniul educaţiei pentru dezvoltare este „Peer Up!”, un proiect care încurajerază tinerii din Europa şi Africa să vorbească despre solidaritate internaţională. PeerUp! Îşi propune să îi înveţe pe tinerii cu vârste între 14-18 ani să informeze alţi tineri (en: peers) cu privire la provocările dezvoltării internaţionale. În fiecare an se va aborda o temă specifică şi corelată cu unul dintre cele 8 Obiective de Dezvoltare ale Mileniului: în 2010
– HIV&SIDA (vezi ODM6); în 2011 – sănătatea reproducerii cu accent pe sănătatea mamei şi a copilului (vezi ODM5) iar în 2012 – securitatea alimentară (vezi ODM1). În mod concret: în cadrul a 20 de scoli din Cluj, elevi şi profesori vor fi informaţi cu privire la realităţile lumii în curs de dezvoltare şi vor fi incurajaţi să demareze acţiuni de solidaritate internaţională. Pentru a crea ‘atmosfera’ necesară, în fiecare an se va organiza câte un forum al tinerilor, iar pentru a stimula spiritul de competiţie va fi lansat un concurs al „solidarităţii internaţionale’, premiul constând într-o vizită de studiu într-o ţară din Africa.
Despre Fundaţia World Vision Romania
World Vision România este o organizaţie creştină, care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy. Organizaţia noastră este concentrată asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Organizaţia World Vision România este parteneră a World Vision International, prezentă în peste 100 de ţări din întreaga lume. Încă din 1990, World Vision România este o prezenţă constantă în domeniul protecţiei copilului şi al dezvoltării comunitare. În România, World Vision isi desfăşoară activitatea în municipiul Bucureşti şi în judeţele Cluj, Constanţa, Dolj, Ialomiţa, Iaşi, Vaslui şi Vâlcea.
Link-uri utile: