Categorii
Articole

Tunay Tuncer, omul care aduce Școala Spectrum la Iași

Interviu realizat de
Romina Matei
Institutul Intercultural Timișoara

Tunay Tuncer, profesor de biologie, director, autor de manuale, a venit în România pentru a preda biologia elevilor din cadrul grupului de instutuţii de învăţământ particular reunite sub denumirea Lumina Instituţii de Invăţământ din Constanţa şi Bucureşti. Cu gândul de a sta în ţara noastră 3-4 ani, s-a decis „să mai pună un 1 înainte de 4, şi astfel s-au făcut 14 ani de când este în România”.

În primul rând spuneţi-ne câteva cuvinte despre dumneavostră.

Sunt din Turcia, când am terminat facultatea am venit în România. Iniţial am venit ca profesor, însă de cinci ani sunt şi administratorul Licelului Internaţional de Informatică din Constanţa. Am venit în România cu familia. Nevasta mea este din Turcia, momentan stăm în Constanţa împreună cu băieţelul, care acum este în clasa a IV-a. Însă curând ne vom muta cu toţii la Iaşi. Împreună cu instituţia pentru care lucrez (Lumina Instituţii de Invăţământ – www.lumina.ro) am stabilit primul liceu privat în Constanţa, apoi după doi ani am deschis liceul de informatică din București. Acest liceu este un adevărat succes, avem olimpici internaţionali şi copii cu bursă. În ultimul an avem în şcoală 19 olimpici internaţionali. La informatică, cred că suntem pe primul loc în ţară. În şcolile noastre se încearcă să se aducă cei mai buni profesori, de exemplu dacă un copil este pasionat de matematică, încercăm să îi aducem cel mai bun profesor de matematică din Universitate.

Aţi venit în România special ca profesor?

Da. Când am terminat facultatea în Turcia, am avut specializarea professor de biologie. Am absolvit facultatea în Istanbul, la Marmara University, care este o universtatea internaţioală, iar după absolvire, am venit direct în România. Când eram în ultimul an la Universitate, lucram part-time la o firmă de publicitate, unde am editat manuale de biologie în limba engleză. Într-una din zile, am participat la o prezentare a manualelor susţinută în limba engleză şi acolo l-am cunoscut pe directorul de la Şcoala Internaţională de Informatică. Ei căutau un professor de biologie care să poată preda în engleză. Astfel ne-am cunoscut şi mi-a oferit posibilitatea să vin în România să predau biologia. În 1996 am început.

Cum vi s-a părut România?

Ca şi ţară nu ştiu dacă are sau nu ceva în plus față de Turcia. Ca oameni, avem multe diferenţe, însă şi mai multe similarităţi. Să vă dau un exemplu: am lucrat la Şcoala Internaţională, unde sunt profesori din multe ţări (Anglia, SUA, Germania, Franţa, Spania). În cancelarie, când eu făceam o glumă doar prietenii români şi turci zâmbeau, ceilalţi nu prea înţelegeau. Sau un alt exemplu, referitor la mâncare, noi avem din nou multe asemănări. Mie îmi place foarte mult mâncarea românească, iar felul meu favorit este mămăliga cu brânză şi smântână.

Revenind însă la proiectul dumneavostră, Şcoala Spectrum, ce ne puteţi spune despre acesta?

Şcoala Spectrum este o şcoală în care se respectă programul şcolar românesc. Pregătim aceaşi programă, avem aceaşi curriculă. Învăţătorii noştri au venit din sistemul românesc, în afară de profesorii de engleză, care sunt aduşi din Anglia sau SUA. Înainte de începerea anului şcolar, la noi se face orientare cu învăţători şi astfel sunt introduşi în sistemul nostru. De exemplu, se stă cel puţin o săptămână în Bucureşti pentru efectuarea unui schimb de experienţă cu colegii mai vechi. Şcoala Spectrum este sub conducerea instituţiei Lumina Instituţii de Învăţământ, care este firma mamă pentru mai multe şcoli: International School of Bucharest, Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, Liceul Internaţional de Informatică Constanţa, Şcoala Spectrum Bucureşti, Grădiniţa Spectrum Bucureşti, grădinițe și școli Spectrum în Constanța, Timişoara, Cluj, Ploieşti. Urmează să fie înfiinţată şi o Universitate la Bucureşti anul acesta, pentru cei care vor absolvi ciclul de 12 ani. Iar în momentul în care primele grupe de copii vor absolve ciclul secundar în Iaşi, Timişoara, Cluj plănuim să deschidem şi acolo licee.

Ce aduce nou Şcoala Spectrum în România?

Când am venit aici, sistemul educaţional era diferit. Am fost prima şcoală privată din România. Nu se ştia atunci ce anume înseamnă o şcoală privată. Percepţia generală era că într-o şcoală privată notele se iau aşa, uşor. Însă eu am dat şi note de 3, 4 pentru că atât meritau elevi. La început aveam probleme şi cu părinţii, ne-au trebuit vreo patru ani să schimbăm mentalitatea asta. Suntem prima şcoală privată acreditată în România care respectă structura programului educaţional românesc, am primit acreditarea în 1998. O problemă pe care am întâmpinat-o a fost că la început nu exista o lege care să reglementeze statutul şcolilor private din România. Abia în 2006-2007 s-a creat cadrul legislativ.

Ce ne puteţi spune despre profesorii care vor preda în şcoală la Iași şi despre taxele de şcolarizare?

La Iaşi profesori sunt din comunitatea locală. Doar profesorii de engleză sunt aduşi din ţări în care se vorbeşte engleza. Referitor la taxa de şcolarizare, în Iaşi aceasta va fi de 1500 Euro pe an școlar. În Bucureşti taxa e de 2300 euro iar în Constanţa de 1700 euro. Şcoala Spectrum și-a deschis porţile în septembrie şi chiar dacă nu am făcut o prea mare promovare, avem deja copii înscrişi.

De ce o persoană şi-ar înscrie copiii la Școala Spectrum?

Să ştiţi că aceaşi intrebare mi-am adresat-o şi eu. Am întrebat părinţii de ce şi-au adus copiii la noi, iar primul răspuns a fost… pentru că există taxă. Un alt motiv ar fi că sunt puţini copii în clasă, maxim 18. Toate problemele se discută şi se rezolvă mai ușor. La şcoală avem multe activităţi extra-şcolare, de exemplu avem cluburi, în Constanţa şi Bucureşti sunt 18 cluburi diferite (fotbal, pian, dansuri, chitară, vioară, tenis, șah etc.). Dacă descoperim că 3-4 copii au o pasiune pentru fotografie, se înfiinţează un club de fotografie. Părinţii îşi trimit copiii la noi şi pentru siguranţa ce o oferim, căci avem un control foarte strict. Fiind puţini copii, pot fi cu uşurinţă supravegheaţi. Este mai uşor şi pentru profesori. Eu sunt și diriginte, iar anul trecut am vizitat acasă 10 copii din cei 13 câţi am avut în clasa mea. Avem o relaţie foarte apropiată cu elevi. În şcolile noastre dacă un elev este prins cu ţigări sau alcool, e exmatriculat pe loc. Noi controlăm absolut tot. Avem un sistem de supraveghere video, există un sistem de monitorizare la poartă. Părinţii sunt informaţi de starea/evoluţia copilului prin sms. Am fost primul liceu care am folosit catalogul virtual, proiect care a fost făcut de doi copii din clasa a XI-a. Prin internet, ca părinte, poţi să să controlezi ușor situația copilului (note, absenţe).

În afara serviciului, cum vedeţi viaţa socială şi procesul de integrare în societatea românească?

Când am venit pentru prima dată în România, mi se părea foarte interesant. Deși am găsit totul cam gri, când am început să cunosc lumea, când am început să învăţ limba, totul s-a schimbat. A cunoaşte limba este foarte important în procesul de integrare. Am avut parte și de câteva întâmplări haioase. De exemplu, în primul an am făcut naveta între Constanţa şi Bucureşti deoarece eram numai un profesor pentru ambele şcoli. Mergeam cu trenul şi afară era foarte frig, însă în compartiment era foarte cald şi eu eram îmbrăcat gros. Am chemat conductorul și i-am spus cuvintele pe care le ştiam atunci: “Eu vreau cold”. Conductorul a înţeles că eu vreau să fie cald şi astfel a mărit temperatura în compartiment. Eu transpiram de numa-numa, am ieşit afară, pe hol. Când a revenit conductorul şi-a dat seama că este foarte cald şi abia atunci a scăzut temperatura. O altă întâmplare a fost cu o doamnă vânzătoare, căreia nu ştiam să îi spun că vreau o brichetă. Am încercat să îi explic prin semne şi ea îmi tot arăta diferite obiecte. Pe la al cincelea obiect mi-a arătat… un pui. Nu am reuşit nicicum să comunicăm, până când mi-am dat seama că în română se spune „chibrit”, la fel ca în turcă. Întâmplarea asta m-a împrietenit cu vânzătoarea, așa că de fiecare data când cumpăram ceva de la ea mă învăţa noi cuvinte în limba română. Astfel, am ajuns să vorbesc româneşte cu ajutorul prietenilor. Dar mai am încă de învăţat.