
Dorinţa comunităţilor africane de a se integra în societăţile gazdă şi fascinaţia exercitată de cultura africană asupra altor popoare este un prilej de organizare în această zi a numeroase conferinţe şi evenimente culturale în toată lumea.
Şi în România trăieşte o comunitate africană mică dar variată compusă din migranţi, (refugiaţi, oameni de afaceri şi studenţi), originari din Zimbabwe până în Egipt, comunitate de o diversitate etnică, lingvistică şi culturală deosebită.
Pentru a pune în evidenţă această comunitate, Organizaţia Femeilor Refugiate în România (OFRR) a iniţiat un proiect centrat pe ideea de vizibilitate. Scopul proiectului este prezentarea contribuţiei culturale a comunităţii africane la dezvoltarea României, prin organizarea de evenimente culturale.
În 2008, pentru prima dată în România, în cadrul Anului European al Dialogului Cultural, OFRR a marcat Ziua Internaţională a Africii, în colaborare cu asociaţiiile Komunitas şi Artfusion, prin organizarea unui program cultural în aer liber.
Programul a început printr-un marş-paradă, derulat timp de 2 ore pe arterele principale ale Bucureştiului, la care au participat membri, voluntari şi simpatizanti OFRR, îmbrăcaţi toţi în costume tradiţionale, membri ai comunităţii africane din Bucureşti, africani în trecere prin România pentru afaceri sau turism, numeroşi tineri, iubitori ai culturilor africane sau doritori să le cunoască. Parada a fost animată de ritmuri africane pe tot traseul. Pliante şi informaţii referitoare la semnificaţia acestei zile au fost distribuite şi oferite trecătorilor de-a lungul întregului parcurs.
La sosirea în parcul Cişmigiu, punctul final al marşului, membri OFRR şi ai comunitaţii africane au prezentat timp de o oră un program artistic cu cântece şi dansuri specifice din diferite zone ale Africii. O paradă interactivă de costume şi instrumente muzicale a fost organizată dând posibilitatea publicului să ia contact într-un mod ludic cu aspecte ale culturilor africane.
In 2009 OFRR a participat la două acţiuni dedicate marcării acestei zile.
Prima acţiune, realizată cu susţinerea Agenţiei de turism J’info Tours, a avut un caracter interactiv, reconstituind o piaţă africană, în Parcul Cişmigiu, duminică, 24 mai.
Au fost organizate o expoziţie cu vânzare de artă şi vestimentaţie, o degustare de preparate culinare specifice, audiţii de muzică traditională pregatite de OFRR şi de membri ai comunităţii africane din Romania.
Bucureştenii au venit într-un număr mare să viziteze aceasta inedită piaţa africană, amenajată special pentru ei. Au fost atraşi de gogoşi africane, pui cu pastă de arahide, dulciuri specifice, cocktailuri exotice, face painting, muzică şi dansuri tradiţionale africane. La expoziţia de artă, vestimentaţie şi accesorii au putut admira costumele tradiţionale africane, bijuterii artizanale, încălţăminte, etc.
Cea de a doua acţiune, organizată în colaborare cu FOND (Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România), FDSC (Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile) şi Salvaţi Copiii s-a derulat pe 25 mai.
Evenimentul a beneficiat de prezenţa unor reprezentanţi ai instituţiilor internaţionale, precum şi de participarea unor jurnalişti şi a numeroase persoane dornice să afle mai multe despre viaţa pe continentul african.
În prima parte a zilei s-a desfăşurat un seminar cu tema Relaţiile UE-Africa, la Centrul Infoeuropa. Seminarul a avut ca scop prezentarea Strategiei UE-Africa şi implicarea României în acest demers, prilej potrivit pentru a analiza relaţiile dintre România şi ţările continentului african, dintr-o perspectivă bilaterală.
Printre invităţi s-au numărat Ambasadorul Algeriei la Bucuresti, Abdelhamid Senouci Bereksi, Sophie LeRue, DG Dezvoltare la Comisia Europeană şi Mihail Dobre, Director General la Direcţia Orientul Mijlociu şi Africa a Ministerului Afacerilor Externe.
Înregistrând o participare numeroasă, Ziua Africii a adus o pată de culoare în curtea interioară a Muzeului Ţăranului Român (MTR), în a doua parte a zilei.

Costumele tradiţionale din mai multe ţări africane, purtate de membrii OFRR, expoziţia cu produse de artizanat africane confectionate în Atelierul OFRR sau aduse de membri ai organizaţiei, o expoziţie de fotografii realizate în Uganda într-un proiect FDSC, desene ale copiilor participanţi la proiectul ‘Rescrie Viitorul’ al Salvaţi Copiii, toate au contribuit la atmosfera veselă de la MTR.
Machiel Salomons, ambasador în România al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, precum si Gabriela Alexandrescu, preşedinte Salvaţi Copiii România, au impărtăşit asistenţei experienţa lor în cooperarea cu ţări africane prin proiecte de sprijin. Marian Voicu, realizator TVR, a inaugurat expoziţia fotografică şi a povestit despre vizita sa de studiu în Uganda.
Din Africa în Romania a fost intitulată cea de-a doua parte a serii, publicul ascultând poveştile unor migranţi africani care au ales să traiască în România şi impresiile lor despre viaţa de aici.

Atmosfera a fost intreţinută de o demonstraţie live de muzică africană a membrilor OFRR, seara finalizându-se cu proiecţia unui film documentar.
Reprezentanţi ai comunităţii africane, membri OFRR, au fost la dispoziţia publicului şi a reprezentanţilor mass-media pentru a răspunde la întrebări şi a da detalii.
Evenimentele au fost reflectate prin reportaje şi interviuri în presa scrisă, la radio , TV şi pe internet.
Aşteptăm propuneri de colaborare pentru acţiunile care să fie organizate în mai 2010, pentru a marca aceasta zi specială pentru continentul african. Sperăm de asemenea ca în 2010 Ziua Internaţională a Africii să fie sărbătorită nu numai în Bucureşti ci şi în alte zone ale ţării.