Categorii
Articole

De la inimă la inimă

Mihaela Mitu

“Omul este o trestie, cea mai fragilă în întreaga natură, dar este o trestie gânditoare” Blaise Pascal

Pericolele vieţii ne pândesc în fiecare zi: atunci când traversăm strada, când ne prinde frigul dezbrăcaţi şi chiar atunci când bem un pahar cu apă. Dar am învăţat să le facem faţă şi ne considerăm puternici şi invincibili. Cum ar fi însă, să ne trezim într-o dimineaţă şi să ne vedem nevoiţi să renunţăm la tot ce am dobândit pe parcursul anilor şi să ne cautăm un alt loc in lume? Aceasta este problema refugiatilor – într-o bună zi a trebuit să renunţe la patrie, familie şi la tot ce le-a fost drag, pornind în cautarea unei noi vieţi…

Sunt voluntară la OFR şi am început să privesc viaţa cu alţi ochi, am descoperit un nou univers spiritual şi mi-am dat seama cât de vulnerabil este, în esenţă, omul. Conform piramidei lui Maslow cele mai importante necesităţi ale individului sunt hrana, adăpostul şi securitatea, însă am intâlnit oameni extraordinari care au fost lipsiţi de toate cele trei componente. Care este vina lor? Statutul de refugiat este dovada unei cruci grele pe umerii semenilor nostri, însă există oameni care visează la el, deoarece au o situaţie şi mai dificilă – “fugari”, persecutaţi în țară unde au trăit de secole strămoşii lor şi “toleraţi” în ţara în care doresc să-şi croiască un nou drum. Cât de lung este tunelul? Unde este mult promisa luminiţă? Ei au venit cu o mare experienţă de viaţă, cu o cultură noua pentru noi şi ar putea să ne deschidă noi orizonturi. Misiunea noastră este de a oferi sprijin şi căldură străinilor, dar şi de a le simplifica adaptarea la noul mediu şi accesul la informaţia necesară pentru ei.

Sunt voluntară la OFRR şi mă adresez tuturor celor cu inima mare: pentru a lăsa o amprentă pozitivă în urma noastră – nu în manualele de istorie, ci în sufletele oamenilor dornici de lumină – să nu ezităm să oferim un ajutor cât de mic, de orice natură… Punând umărul împreună, vom face lumea mai bună!

Principalele organizaţii care oferă sprijin direct pentru refugiaţi sunt:

Organizaţia Femeilor Refugiate în România (OFRR): www.migrant.ro/ofrr

Consiliul Naţional Român pentru Refugiaţi (CNRR) www.cnrr.ro

Forumul Român pentru Refugiaţi şi Migranţi (ARCA) www.arca.org.ro

Salvaţi Copiii România (SCR) www.salvaticopiii.ro

Generaţie Tânără Timişoara

Serviciul Iezuiţilor pentru Refugiaţi – România (JRS) www.jrsromania.org