
Eugen Gherga, Institutul Intercultural Timișoara
India găzduieşte cea mai mare populaţie din lume, după cea a Chinei; prognozele sunt că în decursul acestei generaţii locurile lor fruntaşe pe glob vor face rocada, căci natalitatea Indiei este covârşitor mai mare; acest uriaş potenţial uman se răsfrânge până la a estima media de progres ca apariţia unui nou indian la fiecare secundă, ceea ce implică adaptări corespunzătoare ale administrării ţării. Subcontinentul Indian are un trecut fabulos şi condiţiile actuale îi prefigurează un viitor pe măsură, cu legături ca întotdeauna globale: de la relaţiile cu vecinii, până la Indo-Europenii care au făcut istorie. Moştenirile Indiei se împletesc cu noul, sloganul ţării ca „India incredibilă” fiind în acelaşi cadru cu de exemplu „Grădina Carpatică, tărâmul alegerilor” sau „Dubai, plin de surprize”. India e complet în emisfera nordică şi e binecuvântată de climate ce favorizează împletirea traiului oamenilor cu condiţiile naturale, flora şi fauna fiind foarte diverse; împreună cu cetăţenii săi foarte diferiţi, India într-adevăr este incredibilă.
În 9 – 14 decembrie 2010, Şcoala Montessori din Lucknow, capitala statului Uttar Pradesh (cel mai populat stat al Indiei), a găzduit Conferinţa mondială a şefilor justiţiei, în cadrul căreia a susţinut Simpozionul global „Deşteptarea conştiinţei planetare”, cu participare internaţională, din România la acel eveniment luând parte delegaţi ai Institutului Intercultural Timişoara www.intercultural.ro. E de ştiut despre Școala Montessori din Lucknow că este cea mai mare instituţie şcolară din lume, intrată în Cartea Recordurilor – Guiness World Records – prin cei 3000 de angajaţi și 37000 de elevi (de la grădiniţă până la liceu, inclusiv), poziţie ce o are din 2009 până în prezent.
Programul în India (la care au participat 408 de persoane din 95 de ţări) a fost deschis de către Dalai Lama – şeful spiritual al budismului tibetan şi liderul guvernului tibetan aflat în exil, distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 1989 – şi a cuprins un Marş al Păcii prin oraşul Lucknow, ceremonii protocolare, spectacole şcolare şi culturale, sesiuni în plen şi ateliere de lucru, rezoluţii adoptate şi legături solide stabilite cu oaspeţii de pe toate continentele http://cmseducation.org/article51.
În mod special s-a insistat pentru aniversarea Zilei Păcii în fiecare 21 septembrie, în toate mediile de acţiune posibile din lume (școli, autorităţi, organizaţii neguvernamentale, etc.), conform deciziei Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Ziua Păcii: 21 septembrie
Scrisoare deschisă
Către cadrele didactice
Invităm onorata dvs. Şcoală să se înscrie în Asociaţia internaţională a şcolilor ce educă pentru pace. Asociaţia grupează cadre didactice şi şcoli pentru o cultură a păcii şi pentru schimbarea responsabilă a lumii. Dacă educaţi în speranţa pentru pace, sunteţi invitaţi să vă alăturaţi Asociaţiei. Rolul dvs. pe termen lung face parte din misiunea Asociaţiei de a crea o reţea mondială de şcoli şi persoane implicate în activităţi pentru pace. În scopul inducerii unui spirit al cetăţeniei globale, Asociaţia urmăreşte 3 aspecte: educaţia pentru pace, dezvoltarea durabilă şi formarea de caractere. Asociaţia vizează:
- educarea cetăţenilor lumii pentru a deveni agenţi activi ai transformărilor sociale
- crearea unei reţele mondiale de şcoli care încurajează educaţia pentru pace
- sprijinirea tuturor iniţiativelor având aceste concepte
Sunt de făcut 3 paşi simpli:
- Înregistrarea în Asociaţie şi dobândirea astfel a unui Certificat
- Implicarea elevilor din Școala dvs. în activităţi agreate de ONU, ca de exemplu Ziua Internaţională a Păcii din 21 septembrie 2011 (prin slogane, eseuri, afişe, vederi, serbări, etc.)
- Relatarea activităţii celebrate de dvs. în 21 Septembrie 2011, la Centrul Asociaţiei, Şcoala Montessori din Lucknow, India, până în 30 octombrie 2011
Asociaţia urmăreşte cooperarea cu dvs. prin creşterea atenţiei asupra acestui proiect. Vă invităm să ne contactaţi (în engleză) pe adresa iasep2020@gmail.com pentru orice clarificări despre întregul proces.
Shishir Srivastava, Coordonatorul Mişcării Mondiale pentru Drepturile Copiilor
România găzduieşte tot mai mulţi indieni, aflaţi la studii ori stabiliţi pe termen lung, pentru afaceri sau din motive familiale şi mai multe structuri din ţară (printre care şi Institutul Intercultural Timişoara) dezvoltă proiecte comune româno–indiene, pe migraţie www.migrant.ro, integrare – învăţarea limbii române şi orientare culturală www.vorbitiromaneste.ro – drepturile omului www.intercultural.ro/repere, ş.a. Institutul Intercultural Timişoara mulţumeşte şi pe această cale doamnei Maria Grapini, consulul onorific al Indiei la Timişoara, care a sprijinit obţinerea vizelor delegaţilor români pentru India.