Deşi încă din 2006 membri ai comunităţii arabe din Timişoara au fost intervievaţi în cadrul unui studiu pilot privind migraţia în judeţul Timiş, primul contact direct al Institutului Intercultural Timişoara cu reprezentanţi ai comunităţii arabe din oraşul nostru a fost în 2008. Am avut surpriza de a constata interesul unei structuri nou înfiinţate, Centrul Cultural Româno-Arab, de a participa la conferinţa pe care am organizat-o de Ziua Europei, împreună cu Biroul Parlamentului European în România, în contextul Anului European al Dialogului Intercultural. Putem spune că s-a iniţiat atunci o relaţie de colaborare ce s-a concretizat, nu doar prin participări la diferite evenimente publice, ci şi prin parteneriatul în proiectele pe care organizaţia noastră le-a realizat, cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în vederea oferirii de cursuri de limba română pentru rezidenţii străini din state ne-membre ale Uniunii Europene. Prezentăm în continuare o scurtă descriere a percepţiei pe care o avem în prezent asupra comunităţii arabe din Timişoara, construită pe parcursul acestor colaborări.
Cei peste 1000 de arabi care locuiesc în Timişoara provin din Siria, Egipt, Liban, Palestina, dar şi din Tunisia, Maroc, sau Irak. Un rol important în constituirea comunităţii l-au avut cei care au studiat la universităţile timişorene, în special la Universitatea de Medicină şi Farmacie, în anii 1980. Unii practică medicina, dar majoritatea au afaceri, în special în comerţ şi servicii. Acestei prime generaţii, ai cărei membri vorbesc bine limba română şi s-au integrat fără problem în societatea locală, li s-au adăugat tinerii veniţi la studii în ultimii ani dar şi familii venite mai recent.
Moscheea
Funcţionând sub egida Ligii Islamice, moscheea ocupă un loc central în viaţa comunităţii. Deşi existenţa ei este necunoscută marii majorităţi a timişorenilor, în fiecare vineri numeroşi membrii ai comunităţii arabe se reunesc pentru a participa la serviciile religioase oficiate de imamul Alim Safwan.
Şcoala
O şcoală arabă („siriană”) funcţionează de mai mulţi ani în Timişoara. Nu este o şcoală înregistrată în sistemul românesc de învăţământ, însă copiii şi tinerii care o frecventează pot susţine examenul şi primi diploma de bacalaureat în Siria. Activităţile se desfăşoară în limba arabă, dar sunt şi cursuri de limba română şi de limba engleză. Existenţa şcolii arabe este un bun exemplu de auto-organizare a comunităţii pentru soluţionarea unei probleme importante (accesul
la educaţie). La vremea când a fost înfiinţată şcoala arabă, nu exista nici o politică de integrare a copiilor cu limba maternă diferită de limbile de predare utilizate în sistemul de învăţământ din România. Copiii şi tinerii ce urmează cursurile şcolii arabe au astfel şanse reduse de integrare în societatea locală şi de interacţiune cu colegi români sau cu alte apartenenţe etnice. Cu toate acestea, un număr semnificativ de copii ai arabilor timişoreni, în special din familii mixte, frecventează şcolile în limba română. A devenit un lucru obişnuit în multe şcoli, nu doar prezenţa unor nume cu rezonanţă arabă, ci şi respectarea unor practici culturale specifice (de exmplu, meniul fără carne de porc).
Centrul Cultural Româno-Arab
Din 2008, existenţa acestei organizaţii a generat treptat o prezenţă publică mult mai vizibilă a comunităţii arabe. Centrul a devenit astfel interlocutor şi partener pentru autorităţile locale şi judeţene, pentru universităţile timişorene, dar şi pentru organizaţiile neguvernamentale. Reflectarea în presa locală a activităţilor centrului a contribuit la conştientizarea timişorenilor asupra existenţei comunităţii arabe şi la echilibrarea imaginii negative generate de relatarea preponderentă a unor situaţii în care arabii sunt prezentaţi în mod negativ.
Activităţi interculturale
Centrul Cultural Româno-Arab a fost implicat activ, în calitate de initiator sau de partener, în mai multe activităţi educative ce au reunit copii arabi, în special de la şcoala arabă, şi copii de la
mai multe şcoli timişorene. Astfel de activităţi, sprijinite şi de Inspectoratul Şcolar, reprezintă o bună modalitate de evitare a riscului de izolare a copiilor arabi şi deschid noi orizonturi pentru copiii din şcolile implicate.
Cursurile de Limba Română
Liderii comunităţii arabe, în special prin intermediul Centrului Cultural Româno-Arab, au contribuit în mare măsură la promovarea cursurilor de limba română oferite în cadrul proiectelor iniţiate de Institutul Intercultural cu finanţare prin Fondul European pentru Integrare. Peste 80% dintre participanţii la cursurile organizate anul trecut la Timişoara au fost membri ai comunităţii arabe. Acest lucru ilustrează clar dorinţa de integrare şi conştientizarea faptului că pentru a putea beneficia cu adevărat de drepturile pe care le au şi statutul lor de locuitori ai Timişoarei, cetăţenii arabi au nevoie de o bună cunoaştere a limbii române.
Criza a afectat şi afacerile arabilor din Timişoara
Lucrările de reamenajare pe strada Constantin Brâncoveanu, strada pe care sunt situate numeroase magazine ale comercianţilor arabi şi chinezi, au făcut şi mai dificilă depăşirea cu succes a crizei. Deşi era iniţial prevăzut ca ele să dureze doar câteva luni în 2010, ele s-au prelungit, generând o scădere drastică a volumului de vânzări la aceste magazine. Şi alţi membri ai comunităţii arabe, cu afaceri în alte domenii, ne-au confirmat că situaţia afacerilor lor a devenit mult mai grea în ultimii doi ani datorită crizei.
Implicare civică şi solicitări adresate autorităţilor
Încă din 2009 reprezentaţi ai comunităţii arabe au participat la mai multe întâlniri organizate de Institutul Intercultural cu autorităţi publice locale şi cu organizaţii neguvernamentale. Mai multe probleme cu care se confruntă comunitatea au fost semnalate şi discutate cu aceste ocazii. Printre problemele cele mai acute este cea a absenţei în zonă a unui cimitir musulman. Cel mai apropiat cimitir musulman este la Salonta, în judeţul Bihor, şi nici acesta nu este într-o stare bună. Solicitările adresate autorităţilor de a oferi un loc pentru înfiinţarea unui cimitir musulman în apropiere de Timişoara au rămas până acum fără răspuns. Unul dintre cele mai importante succese ale Centrului Cultural Româno-Arab a fost înfiinţarea Lectoratului Arab la Universitatea de Vest din Timişoara, datorită colaborării cu profesorul Ahmed Rashidi Hassan, cetăţean egiptean şi bun cunoscător atât al limbii şi culturii arabe, cât şi al limbii române. După un an de activitate, viza acestuia a expirat şi, datorită unor inadvertenţe administrative, solicitarea pentru o nouă viză a expirat. Una dintre dorinţele cele mai importante ale membrilor comunităţii arabe este ca, după clarificarea situaţiei politice din Egipt, lectorul Ahmed Rashidi Hassan să poată reveni la Timişoara.