
Mbela Nzuzi
Organizația Femeilor Refugiate în România
Când am ajuns în Libreville, am avut plăcerea de a-mi regăsi conaţionalii care promovează muzica congoleză în Gabon. M-am întâlnit cu Alex, un tanar congolez care cântă într-o formaţie de muzica religioasă numită „les circonscrits de Christ”. Formaţia este compusă din 12 persoane. M-au invitat în studioul „Maison SINAI Production” unde înregistrează cel de al doilea album pe care au de gând să îl promoveze în R.D.Congo şi în Europa. A ţinut să adreseze un mesaj de încurajare către comunităţile de africani stabiliţi în România.
Mbela: Bonjour Alex, eşti din RDC. De când eşti în Gabon?
Alex: Sunt in Gabon din 2003.
Mbela: De ce ai venit în Gabon?
Alex: Gândul meu iniţial a fost să vizitez Gabon dar pe parcurs m-a atras această ţară şi am decis să rămân aici. Îmi place că e linişte şi pace, ceea ce inspiră stabilitate, lucru dorit de orice persoană, cel puţin din generaţia noastră.
Mbela: Când te-ai apucat de muzică?
Alex: Aşa cum ştiţi, fiecare african are muzica în sânge. În cazul meu, am început muzica la vârsta de 18 ani în cadrul bisericii în care tatăl meu este pastor.
Mbela: Care este diferenţa între muzica gaboneză şi cea congoleză?
Alex: Este o mare diferenţă. Gabonezii sunt axaţi mai mult asupra muzicii tradiţionale şi autentice. Congolezii se axează mai mult pe muzica modernă.
Mbela: Cărui public vă adresaţi prin muzica voastră?
Alex: Ne adresăm tinerilor, în mod special creştinilor, ţinând cont de faptul că noi cântăm doar muzică religioasă. Ţin să precizez că în repertoriul nostru avem, de asemenea, cântece ritmate care au succes în rândul tuturor, chiar şi în rândul celor care nu sunt creştini şi ascultă doar muzica. Cântăm la nunţi şi la alte petreceri private. Organizăm, de asemenea, concerte pentru publicul larg.
Mbela: Ce aţi reuşit să faceţi până acum? Cum vă organizaţi pentru realizarea unui album? Câte persoane lucrează şi cum vă împărţiţi sarcinile? Cine este liderul formaţiei? Aveţi un producător sau un manager care vă ajută?

Alex: Avem un album scos pe piaţă. Se denumeste „Le Roi des Rois”. A fost scos în urmă cu 5 ani. Conţine 9 piese. Pregătirea noului album a durat 2 ani. Sunt 4 persoane cu un rol activ în pregătirea acetuia: şeful de orchestră, şeful de repetiţii, cel care se ocupă de relaţiile publice şi înţeleptul spiritual care se numeşte Jean-Luc (Vede mai multe lucruri, are viziune, vede lucrurile în profunzime). Producătorul nostru este casa de discuri „MAISON SINAI Production” iar managerul nostru se numeste Monsieur Firme Bunzanga.
Mbela: Piesele voastre sunt compoziţii proprii sau preluări din folclorul congolez?
Alex: Sunt compoziţii proprii, dar în care preluăm elemente din folclorul congolez.
Mbela: Păstraţi legătura cu Republica Democrată Congo, ţara dumneavoastră de origine? Muzica voastră este promovată în RDC?
Alex: Deocamdată nu, dar avem de gând să lansăm următorul nostru album acolo.
Mbela: Cum credeţi că vă veţi descurca acolo ţinând cont de faptul că sunt multe formaţii care se inventează şi se reinventează în fiecare zi. Vă veţi găsi un loc acolo?
Alex: Nu, nu ne temem de nimic pentru că este vorba despre ceva mai profund aici. Nu este vorba doar de talent ci de har, nu ne e teamă de competiţie. De fapt, nu există competiţie pentru că avem cu toţii acelaşi ţel. Prin muzica noastră ne inchinăm toţi aceluiaşi Dumnezeu care este unul pentru toţi.
Mbela: Eu locuiesc în România. Aţi auzit despre aceasta ţară?
Alex: Nu prea mult. Ceea ce nu înseamnă că nu ne interesează România. Vrem chiar să ajungem şi acolo pentru ca şi acolo oamenii au nevoie de muzica noastră, o muzică de suflet care îi poate apropria de Dumnezeu.
Mbela: Care sunt planurile voastre de viitor?
Alex: Suntem în studio. Pregătim un nou album care va conţine 10 piese. Albumul se intitulează „Ieşiţi din Babilonia”
Mbela: Ce mesaj de final aţi dori să-l transmiteţi celor din România care citesc acest interviu?
Alex: Sperăm să ne ajute Dumnezeu şi să ajungem acolo, să îi vedem pe români şi să ne închinăm împreună domnului prin muzica noastră.
Mbela: Un mesaj special pentru comunitatea congolezilor sau a africanilor stabiliţi în România?

Alex: Indiferent de ocupaţia pe care o au, să nu îşi neglijeze talentul pe care l-au primit de la Dumnzeu. Să ştie că nimic nu este întâmplător. Să îşi investească talentul în activităţi de promovare a culturii din ţările lor de origine şi activităţi de integrare. De obicei comunităţile de imigranţi se plâng de anumite comportamente sau atitudini rasiale sau discriminatorie din partea populatiei gazdă. Trebuie să ştim că trăim într-o societate în care tot ce ni se întâmplă este o oarecare reacţie la ceva ce am făcut sau nu am făcut într-un trecut mai puţin sau mai mult îndepărtat. Imigranţii trebuie, prin viaţa lor de zi cu zi, să provoace reacţii pozitive din partea populaţiei locale. Să fie un factor de schimbare a mentalităţilor, să dărâme prejudecăţile şi să contribuie la dezvoltarea unei societăţi coerente, multiculturale şi bogate din punct de vedere material, moral şi spiritual. Imigranţii nu trebuie să stea deoparte. Trebuie să se implice în activităţi care vin în susţinerea integrării lor. Nu trebuie să stăm să aşteptăm ca lucrurile să se mişte într-o oarecare direcţie. Trebuie să facem ca lucrurile să se mişte în direcţia bună: Să ne aducem contribuţia la dezvoltarea unei societăţi în care domnesc armonia, solidaritatea, coeziunea şi reciprocitatea.
Voi reveni cu un articol despre integrare prin cantec, MADE IN ROMANIA în numărul viitor. Veţi descoperi un grup de tineri congolezi care au reuşit să îşi găsească un loc în societatea românească prin muzica pe care o cantă. Poveşti de viaţă de la care cu siguranţă vom avea cu toţii câte ceva de învăţat.