Categorii
Articole

Organizații. British Council – respect pentru diversitate

În mod oficial, British Council este o organizație internațională care reprezintă interesele Marii Britanii în ce privește oportunitățile educaționale și relațiile culturale. Altfel, British Council este o instituție vie, cu o paletă largă de activități și cu programe dedicate realităților concrete. 

Printre altele, în România, unul dintre proiectele pe care British Council le-a desfășurat pe tema diversității culturale și șanselor egale este proiectul Respect pentru Diversitate, menit să promoveze dialogul intercultural în rândul tinerilor din România. 

Iar acest lucru s-a făcut în mai multe moduri. Întâi de toate, prin dezvoltarea competențelor organizațiilor neguvernamentale de tineret care lucrează sau intenționează să lucreze în domeniul diversității și șanselor egale.

Pe de altă parte, prin îmbunătățirea cunoștințelor despre accesarea fondurilor europene disponibile în acest domeniu, în principal prin programul “Tineret în Acțiune”, pentru a putea dezvolta astfel proiecte internaționale sau locale pentru tineri. 

În cadrul acestui proiect, British Council a organizat cursuri de formare și dezbateri despre ce înseamnă diversitatea culturală și șansele egale, cum pot fi abordate valorile și principiile diversității, ce poate face o organizație pentru a promova înțelegerea și dialogul intercultural, care sunt politicile europene în domeniul diversității sau cum pot fi accesate fondurile europene “Tineret în Acțiune“ disponibile pentru acest domeniu. 

Principalul rezultat obținut ca urmare a derulării acestui proiect a fost îmbunătățirea abilităților cetățenilor și a organizațiilor de a înțelege valorile și principiile dialogului intercultural și de a contribui la dezvoltarea societății civile din România. 

Reprezentanții societății civile, ai profesioniștilor din mass media și ai formatorilor de opinie care au participat la acest proiect au avut ocazia să se implice în promovarea diversității și a politicilor de șanse egale către comunități mai largi. 

Proiecte diverse

Unul dintre cele mai importante evenimente recente organizate de către British Council a fost sărbătorirea, pe 15 noiembrie, a Zilei Internaționale a Toleranței și Integrării (care în mod oficial a fost instituită de Națiunile Unite pe 16 noiembrie). Cu această ocazie, dincolo de prezența tobelor africane și a gastronomiei tradiționale, a fost organizată o masă rotundă pe tema diversității, urmată de un program artistic susținut de reprezentanți ai diverselor grupuri de imigranți stabiliți în România. 

Masa rotundă a adus împreună reprezentanți ai autorităților publice, ai Organizațiilor non-guvernamentale și membri ai unor comunități de refugiați, fiind moderată de Mbela Nzuzi, președinta Organizației Femeilor Refugiate din România (OFRR).

Tot cu această ocazie a fost lansat și ghidul “Respect pentru Diversitate“, un instrument util pentru toți cei care lucrează în domeniul dialogului intercultural. 

Ghidul este disponibil în limba engleză la următoarea adresă: http://www.britishcouncil.org/ro/romania-events-respecting-diversity-toolkit-new-version.pdf

Nu în ultimul rând, British Council implementează de mai mulți ani proiectul intitulat Migrant Integration Policy Index (Indicele politicilor de integrare a migranților), un studiu care evaluează cât de deschisă este o țară față de integrarea migranților. 

Pentru prima dată, anul acesta, MIPEX III va include și România, alături de celelalte țări membre ale Uniunii Europene, plus Canada, SUA, Norvegia si Elveția. Fundația Soros, prin Programul Migrație și Dezvoltare este organizația națională parteneră, iar implementarea în România a proiectului se derulează împreună cu Consiliul Britanic București.

Pentru mai multe detalii despre aceste proiecte o puteți contacta pe doamna Alina Constantinescu, Manager Proiecte (alina.constantinescu@britishcouncil.ro)