Categorii
Articole

Proiect. Brașov, oraș de destinație pentru imigranți.

Conform statisticilor, la 1 Martie 2011, Braşovul înregistra un număr de 1.085 de migranţi (din afara UE şi a SEE). La nivel naţional, numărul înregistrat în Braşov reprezintă un procent de 2,2% din totalul de imigranţi înregistraţi în cele mai mari 15 oraşe ale României (49.087), Braşovul ocupând locul 10 în topul judeţelor preferate de imigranţi.

În ceea ce priveşte ţara de origine a resortisanţilor pe care îi avem în Braşov, cei mai mulţi sunt din Moldova, urmaţi de Turcia, SUA, China, Iordania, Ucraina, Albania şi India.

SURSA: Oficiul Român pentru Imigrări, 2011

Cei mai mulţi migranţi se află în Braşov cu rezidenţă temporară (45,9%), urmată de cei care sunt în scop de studii (18,7%), de angajare (7,10) şi de şedere permanentă (5,9%). 

SURSA: Oficiul Român pentru Imigrări, 2011

De la înfiinţarea Centrului de Informare şi Consiliere de la Braşov (noiembrie 2010) cei mai mulţi imigranţi (50,7%) au solicitat informaţii legate de inserţia pe piaţa muncii din România, integrarea economică fiind unul dintre cei mai importanţi indicatori pentru o integrare de succes în România. Pe locul doi în ordinea solicitărilor au fost informaţiile legate  de cursurile de orientare culturală (34%), urmate de informaţiile legate de asistenţă medicală (30,60%) şi organizarea şi participarea la cursurile de limba română (28,50%). Informaţiile cel mai puţin solicitate sunt legate de asigurările sociale (6,3%) şi asistenţa socială (2,8%). 

Organizarea şi participarea la cursurile de limba română au fost solicitate în special de resortisanţii ţărilor terţe sosiţi în România doar de câţiva ani şi care nu provin din Republica Moldova. Astfel se poate explica procentul mai mic de cereri comparativ cu celelalte variabile. 

Centrul de Informare şi Consiliere pentru Migranţi Braşov

Centrul de Informare şi Consiliere pentru Migranţi Braşov a fost deschis la 1 Noiembrie 2010 în cadrul proiectului Reţea de centre de informare şi consiliere pentru resortisanţi ai unor ţări terţe implementat la nivel naţional de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) – Misiunea în România. Proiectul este finanţat de Oficiul Român pentru Imigrări prin Fondul European de Integrare a resortisanţilor ţărilor terţe. 

În Braşov partenerul local sub umbrela căruia s-a deschis Centrul de Informare şi Consiliere pentru Migranţi Braşov este Asociaţia pentru Parteneriat Comunitar Braşov, lansarea oficială făcându-se în cadrul unei conferinţe de presă în data de 16 Decembrie 2010, unde au participat autorităţi locale precum şi membrii comunităţilor de străini din Braşov. 

Până în luna Aprilie 2011, Centrul de Informare şi Consiliere pentru Migranţi Braşov a asigurat informarea şi consilierea a 160 de imigranţi din Braşov, adică 14,75% din numărul total de resortisanţi ai ţărilor terţe din Braşov. Serviciile de informare şi consiliere furnizate au vizat aspecte legate de asistenţa medicală, educaţie, loc de muncă, locuinţă, redobândirea cetăţeniei române. Pe lângă aceste informaţii, resortisanţii ţărilor terţe din Braşov au cerut informaţii despre posibilitatea de a învăţa limba română, aceasta fiind considerată extrem de importantă pentru integrarea lor în România. 

Astfel, una dintre cele mai importante realizări ale Centrului este sprijinirea realizării de cursuri de limba română şi orientare culturală pentru resortisanţii ţărilor terţe din Braşov veniţi în scop de reuniune familială, angajare şi studii. 

Un grup de 18 persoane din Brasov, provenite din ţări terţe în scop de angajare şi reuniune familială în Braşov au putut urma cursuri gratuite de limba română şi acomodare culturală prin proiectul Cursuri de limba română şi orientare socio-culturală pentru RTT desfăşurat de Institutul Intercultural Timişoara şi finanţat prin Fondul European de Integrare a resortisanţilor ţărilor terţe, gestionat în România de Oficiul Român pentru Imigrări. 

Conform reglementărilor ORI, resortisanţii ţărilor terţe cu şedere în scop de studii nu au fost eligibili pentru a participa la aceste cursuri. Mai mult, la Braşov nu se organizează anul pregătitor de învăţare a limbii române pentru cetăţenii străini care doresc să urmeze în România cursurile unui liceu sau ale unei facultăţi. Având 14 cereri venite din partea studenţilor RTT din cadrul Universităţii Transilvania Braşov, Centrul de Informare şi Consiliere pentru Migranţi Braşov, împreună cu Inspectoratul şcolar Judeţean Braşov a organizat un curs separat de învăţare a limbii române. Ţinând cont de situaţia studenţilor non-UE şi cererea mare de a face cursuri de limba română, Inspectorul general al Inspectoratul şcolar Judeţean Braşov Dorel Agache a desemnat doi profesori, având a doua specializare limba engleză, pentru a preda limba română unui grup de 14 studenţi din cadrul Universităţii “Transilvania” Braşov care provin din Nigeria şi China. Cursul se ţine în cadrul Colegiului Tehnic Mircea Cristea din Braşov care a pus la dispoziţia studenţilor şi profesorilor o sală de clasă pentru desfăşurarea acestui curs. 

Profesorii desemnaţi ne-au povestit de primele ore de limba română predate de aceştia studenţilor străini: „Noi am pregătit nişte chestionare chiar la începutul cursului, fiind în primul rând interesaţi de aşteptările lor, stilul de învăţare pentru a-i putea menţine pe toţi interesaţi de cursuri. Legat de metoda de predare, avem o schemă, un plan al lecţiei zilnice, însă mergem şi pe spontaneitate, fiind unul dintre cele mai importante lucruri pentru că şi ei vin mereu cu alte şi alte întrebări”.

„Ei sunt foarte doritori să înveţe, foarte receptivi, memorează foarte repede cuvinte şi expresii… Prima dată când ne-am întâlnit ne-au spus nişte cuvinte grele cum este chipeş… Descriindu-se pe sine, unul dintre participanţii la curs a spus cuvântul acesta, un cuvânt destul de dificil de pronunţat”

„Data trecută le-am explicat Ţ-ul şi Ş-ul şi am încercat să îi fac să pronunţe mai uşor, am făcut nişte analogii cu limba română… La un moment dat am început să scriu pe tablă cuvinte mai complicate gen „ţurţure” şi ei fiind din Nigeria, nu aveau reprezentare asupra acestui element şi erau foarte curioşi. A fost foarte interesant”.

„Încercăm să folosim mai puţin elemente abstracte, să vorbim mai mult limba română şi să îi învăţăm limba română practic. Din punctul meu de vedere capacitatea de a conversa este cea mai importantă, dincolo de noţiunile de gramatică care sunt nişte fineţuri şi nu poţi să le înţelegi decât atunci când te familiarizezi cu nişte structuri. E mai bine să înveţi, cel puţin la început intuitiv, nu didacticist, pentru că atunci te gândeşti mereu dacă foloseşti structura corectă… Astăzi vom învăţa numerele şi vom juca Bingo ca să li se întipărească numerele în memorie. Nu am ţelul să îi învăţ ceva foarte greu, ci lucruri utile.”

„Mulţi copii români cărora le predăm nu mai ştiu să folosească cratima şi este supărător. Chinezul ne-a uimit pentru că el a folosit cratima în toate situaţiile în care se impunea folosirea ei.”

„Toate întâlnirile astea sunt o provocare, este un alt exerciţiu decât predarea pur şi simplu a limbii române, este cu totul altceva şi a meritat tot ce a însemnat voluntariat şi mă bucur că am reuşit să mă implic în activitatea asta”, spune unul dintre profesori. În acelaşi timp, celalalt profesor ne-a spus că acest curs este „cel mai mişto lucru care mi s-a întîmplat de când sunt în  învăţământ.”

Acesta este primul curs de limba română organizat pentru studenţii non UE din cadrul Universităţii “Transilvania” Braşov şi primul astfel de curs care pune în aplicare Ordonanţa nr. 44 din 29 ianuarie 2004 privind integrarea socială a străinilor care au dobândit un drept de şedere în România, mai exact, beneficierea la cerere şi gratuit de cursuri de învăţare a limbii române şi sesiuni de acomodare culturală şi consiliere. Studenţii vor primi la finalizarea cursului o diplomă de participare din partea Inspectoratului Judeţean Şcolar Braşov.

Alte activităţi viitoare ale Centrului de Informare şi Consiliere pentru Migranţi Braşov sunt: organizarea unor focus grupuri pentru resortisanţii ţărilor terţe din Braşov; participarea la Târgul ONG-urilor organizat în cadrul evenimentului Zilele Braşovului în zilele de 28 aprilie – 1 mai, eveniment care are ca scop promovarea activităţilor din cadrul ONG-urilor braşovene; participarea la workshop-ul Integrare prin multilingvism organizat de Universitatea „Transilvania” Braşov în cadrul proiectului Meridium, Multilingvism in Europe as a resource for immigration în data de 28.05.2011; organizarea de sesiuni de orientare culturală pentru un grup de şase persoane de cetăţenie americană în luna mai a anului curent, precum şi la alte evenimente care au ca specific comunităţile de migranţi din Braşov.

ASOCIAŢII DE STRĂINI BRASOV