Rețetă recomandată de A. V. R. Chandana
INSTRUCŢIUNI:
Pentru 4 persoane
Amestecaţi turmericul şi 1 de lingură de sare într-un castron
Spălaţi vinetele şi tăiaţi-le julienne (bastonaşe) şi condimentaţi-le cu amestecul de turmeric.
În timp ce tăiaţi vinetele, puteţi pune uleiul la încins la foc potrivit, într-o tigaie mare.
Când uleiul s-a încins, prăjiţi bastonaşele de vânătă până devin uşor maronii.
Când sunt gata, puneţi-le la scurs pe un şerveţel pentru a elimina uleiul.
Procedaţi la fel cu hamsiile.
INGREDIENTE:
vinete (500g) – tăiate în felii subţiri
2 cepe mari – tăiate în felii subţiri
3 – 4 ardei iuţi verzi – opţional
1 frunză de salată – opţional
1 roşie – opţional
100g peşte mărunt – opţional
(folosiți hamsii proaspete)
1 linguriţă de piper verde măcinat
1 linguriţă turmeric – opţional
1 lingură suc de lămaie (lămâie galbenă sau „lime” = lămâie verde)
ulei pentru prăjit (baie de ulei, ca pentru cartofi prăjiţi)
sare după gust
Tăiaţi ardeiul iute, roşia si frunza de salată şi puneţi-le deoparte. Tăiaţi peştele mărunt. Puneţi totul într-un castron mare: bastonaşele de vânătă şi bucăţile de peşte prăjit, ceapa tăiată, ardeii iuţi, roşia şi salata. Adăugaţi piperul măcinat şi sarea. Amestecaţi bine şi la sfârşit adăugaţi sucul de lămâie şi amestecaţi încă o dată.
SERVIRE:
Se poate servi cu orez, tăiţei sau pâine.
POFTĂ BUNĂ!
COMENTARII
de Cristina Florescu, OFRR
Pentru că am fost de faţă când ne-au făcut prima data salata şi am mâncat de mai multe ori, vă mai spun câteva lucruri interesante. Încep cu un dicţionar singalezromân, ca să ştiţi mai bine ce gătiţi BOMBAI LUNU = ceapă AMU MIRIS = ardei iute verde PODI Este o salată minune: uşor de făcut, rapidă, lejeră, gustoasă şi sățioasă
Calificativ: bună de te lingi pe degete
Sfaturi
Toate ingredientele principale (vânăta, ceapa, peştele) trebuiesc tăiate subţirel şi pe cât posibil egal. Turmericul este un condiment specific, care se găseşte mai greu în România. Pentru sucul de lămâie vă recomand cu căldură să folosiţi lămâie verde. Am mâncat cu ambele feluri de lămâie şi diferenţa de gust este notabilă. Se poate prepara o cantitate mai mare și păstra la rece 2-3 zile.
Informații suplimentare
Turmericul este rizomul uscat al plantei Curcuma care mai este numit și șofran indian. Rizomii sunt recoltați, fierți câteva ore, uscați în cuptoare și apoi măcinați într-o pudră galben-portocalie. Praful de curcuma se utilizează ca ingredient de bază în bucătăria asiatică, ca și condiment (ingredient esențial al preparatelor de curry) sau colorant alimentar. În medicina Ayurvedică este folosit ca antiseptic, antibacterian și antiinflamator. Cercetări actuale sugerează posible efecte pozitive în lupta împotriva cancerului, a bolii Alzeihmer și a bolilor de ficat.
(Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Curcuma)
Institutul Intercultural Timişoara solicită contribuţii la revista Migrant în România.
Articolele trebuie să fie relevante pentru problematica integrării cetăţenilor din ţări ne-membre UE care locuiesc în România, să aibă între 3000 şi 10000 de caractere şi să fie redactate în limbile română, franceză, engleză sau spaniolă. Sunt acceptate texte ce descriu cazuri individuale, comunităţi, organizaţii, activităţi, interviuri sau mărturii personale, precum şi alte tipuri de texte. Textele trebuie transmise de către autori, aceştia asumându-şi întreaga responsabilitate pentru conţinutul transmis. Autorii păstrează în totalitate drepturile asupra textului transmis, prin transmiterea lui permiţând însă Institutului Intercultural Timişoara să îl publice în revista Migrant în România şi pe site-ul www.migrant.ro. Autorii trebuie să aibă vârsta de peste 18 ani şi să aibă o formă de şedere legală în România, indiferent de cetăţenie. Transmiterea articolelor se va face exclusiv în format electronic (.rtf, .txt, .doc, .docx, .odt) pe adresa redactie@migrant.ro sau prin postare la secţiunea Contribuiţi la revistă de pe Forumul www.migrant.ro. Comitetul de Redacţie al revistei va informa autorii ale căror texte vor fi publicate. Aceştia vor putea fi invitaţi să participe la acţiuni locale, naţionale sau internaţionale privind problematica migraţiei.
Publicație finanțată de Uniunea Europeană prin „Fondul european de integrare a resortisanților țărilor terțe” în cadrul unui proiect coordonat de Institutul Intercultural Timisoara
Publicaţie realizată în cadrul proiectului „Migrant în România”, finanţat prin Programul general „Solidaritatea şi gestionarea fluxurilor migratorii”, Fondul european de integrare a resortisanţilor ţărilor terţe
Editor: Institutul Intercultural Timişoara
Adresa de sesizări: Institutul Intercultural Timișoara, str. 16 Decembrie 1989, nr. 8. Tel./Fax 0040.256.498.457
E-mail: redactie@migrant.ro
Web: www.migrant.ro „Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene“