Categorii
Articole

Ziua Mondială a Africii 2010: Africa în sărbătoare în România 25-29 mai

www.lavoixdafriqueinternationale.com

Pentru a treia oară consecutiv, România a sărbătorit în perioada 25-29 mai, un eveniment excepţional: Ziua Mondială a Africii, zi ce marchează aniversarea semnării acordurilor Organizaţiei Unităţii Africane (OUA), 25 mai 1963, la Addis Abeba. Din 2002, aceasta organizaţie panafricană şi-a schimbat denumirea pentru a devein Uniunea Africană (UA). Ziua Mondială a Africii este aşadar o zi instituită şi celebrate de Uniunea Africană începând cu 2007.

Fiind leagănul umanităţii, la originea unui mare număr de popoare, limbi, religii şi tradiţii, Africa merită din plin să fie celebrate printr-o astfel de Zi Mondială.

Pe continentul African, fiecare ţara este invitată să organizeze activităţi menite să apropie popoarele africane şi să promoveze valorile ce constituie tezaurul acestui continent.

Ziua Mondială a Africii este marcată prin organizarea de evenimente speciale în diverse colţuri ale lumii. În România, prima ediţie a acestui eveniment de anvergura mondială a avut loc în 25 mai 2008. De atunci, aceasta a devenit o adevărată tradiţie.

Desfăşurată anul acesta sub tema: „Să consolidam locul Africii în lume prin parteneriate strategice, echilibrate şi responsabile”, Ziua Mondială a Africii 2010, cum a subliniat William Assanvo, unul din coordonatorii evenimentelor organizate în Franţa, este o zi care ar trebui să dea ocazia de a reflecta asupra sfidărilor şi provocarilor care îi interpelează pe africani în primul rând, dar în aceeaşi măsură, lumea în relaţia şi percepţia acestei părţi a lumii şi a populațiilor provenind din Africa. Căci, a explicat de altfel domnul Assanvo, acţiunea lumii visa-vis de această regiune se defineşte foarte des şi pe bună dreptate, sub prisma asistenţei la dezvoltarea sa, la rezolvarea crizelor şi conflictelor sale.

Africa, în cazul în care nu este ignorată şi/sau contestată, este aproape întotdeauna percepută ca un risc, un pericol, o ameninţare la stabilitatea (socială, identitară, umană, politică etc.) şi securitatea anumitor regiuni ale lumii, a mai spus William Assanvo. Chiar azi, a continuat el, Africa este percepută pe scara largă de către numeroase popoare, dintr-un anumit punct de vedere o ameninţare, percepţie care influenţează integrarea imigranţilor şi a solicitanţilor de azil în Europa.

Aşadar, pentru a da o altă imagine Africii, pentru a facilita descoperirea diferitelor faţete ale acestui continent cu enorme resurse de toate genurile, organizatorii Zilei Mondiale a Africii in România, Organizația Femeilor Refugiate din România (OFFR), Fundația World Vision România, Federația Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND) și Asociaţia Naţionala a Specialiştilor în Resurse Umane (AUR) nu au precupeţit nici un efort pentru ca ediţia Ziua Mondială a Africii din acest an în România să fie la înălţimea valorii continentului african în lume.

Pentru ziua lansării festivităţilor, marţi 25 Mai, organizătorii ZMA 2010 / România, au ţinut o conferinţă de presă la Centrul Info-Europa, de pe Calea Victoriei nr 88. Conferinţa de presă anunţa, de asemenea, începerea proiectului „Conştientizare publică pentru solidaritate internaţională”, implementat de Fundaţia World Vision România, având ca principal scop realizarea unui curriculum de cursuri care să abordeze Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului şi crearea de oportunităţi practice de implicare pentru acele persoane, organizaţii sau instituţii dornice de a participa la sustinerea şi promovarea solidarităţii internaţionale.

Printre cei care s-au alăturat OFRR pentru organizarea activităţilor menite să marcheze Ziua Internaţională a Africii se numără asociaţia Art Fusion care a participat cu un grup de voluntari internaţionali.

Conferinţa a debutat prin discursul de bunvenit al Dnei Mbela Nzuzi, Președintele Organizaţiei Femeilor Refugiate din România (OFRR). Apoi au urmat intervenţile reprezentanţilor organizaţilor partnere ale OFRR în organizarea acestui eveniment. Intervenţiile au fost centrate pe teme referitoare la continentul african şi la situaţia imigranţilor africani stabiliţi în România. Agentia ONU pentru Refugiaţi a fost reprezentată de Doamna Cristina Bunea, care a vorbit despre activităţile sprijinite de UNHCR în Africa şi despre viziunea UNHCR cu privire la rezolvarea problemelor cu care se confrunta acest continent lovit de război şi conflicte care au generat un număr mare de refugiaţi şi de persoane deplasate intern.

Zilele de 26-27 Mai, între orele 17-23, au fost realizate la Green Hours, o serie de activităţi: Porţi deschise-Africa, expoziţii de obiecte de artă, bijuterii, machiaje şi îmbrăcăminte africană etc. Au fost de asemenea expuse picture ale artiştilor africani, totul pe fondul percuţiilor şi folclorului african şi a discuţiilor purtate despre Africa.

Pentru a încheia sărbătoarea Ziua Mondială a Africii 2010 în stil african, cum se spune, aceleaşi activităţi propuse publicului la Green Hours s-au deplasat în zilele de 28-29 Mai la sediul OFRR, situat pe Str.Dobrici Nr.26, în cartierul Doamna Ghica. Cu această ocazie a fost prezentat publicului sediul OFRR, care este totodată Punctul Naţional de Contact pentru Resortisanţii Ţărilor Terţe. Festivităţile menite să marcheze Ziua Mondială a Africii s-au încheiat cu un cocktail de evaluare, apoi nu a mai rămas decât să se spună „NE VEDEM LA EDIŢIA 2011!”.

Voluntarii internaţionali – sprijină Ziua Mondială a Africii
Cristina Florescu
OFRR
Poze de Cristian Ban

Printre cei care s-au alăturat OFRR pentru organizarea activităţilor menite să marcheze Ziua Internaţională a Africii se numără asociaţia Art Fusion care a participat cu un grup de voluntari internaţionali.

Iată pe scurt câteva impresii pe care mi le-a împărtăşit pentru cititorii revistei Migrant în România, Guillaume Dantec din Franţa.

Suntem 6 voluntari din diferite ţări europene (Spania, Portugalia, Lituania, Marea Britanie şi Franţa). Suntem în Bucureşti pentru o perioadă de 6 luni şi lucrăm în cadrul unui program european de tineret denumit European Voluntary Service. Acest program oferă tinerilor europeni oportunitatea de a realiza activităţi de voluntariat în diverse ţări din lume.

Organizaţia care ne-a găzduit se numeşte ART Fusion. Proiectul nostru se numeşte Globe In The Mirror şi are drept scop sensibilizarea opiniei publice româneşti cu privire la Obiectivele de Dezvoltare a Mileniului şi dezvoltarea durabilă prin educaţie non-formală şi participativă precum teatrul social, animaţie de stradă, animaţie video, fotografie, muzică ş.a.m.d.

Am fost invitaţi să participăm la organizarea activităţilor desfăşurate cu ocazia Zilei Mondiale a Africii. Am prezentat momente de animaţie de stradă, am distribuit baloane şi pliante, am scris cu cretă pe stradă mesaje legate de Africa şi de Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului. Am organizat aceste acţiuni în diverse locaţii: Centrul Info Europa, Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romana, Green Hours Jazz Café şi la Punctul Naţional de Contact pentru resortisanţii ţărilor terţe, la sediul OFRR.

A fost pentru noi o surpriză plăcută să sărbătorim Ziua Africii în România. Nu ne aşteptam la lucrul acesta. Aceste acţiuni au fost printre primele acţiuni pe care le-am organizat în România şi a fost mai mult decât o plăcere pentru noi să contribuim la sensibilizarea opiniei publice despre Africa.

A fost de asemenea un prilej pentru noi de a intra în legatură cu membri comunităţilor de africani stabiliţi în România cu care am împărtăşit experienţe de viaţă, idei cu privire la subiecte de interes general şi, nu în ultimul rând, am gustat din mâncărurile africane preparate la OFRR.

Când ne vom întoarce la noi acasă, vom avea cu siguranţa multe de povestit cu privire la felul deosebit în care am marcat Ziua Mondială a Africii în România.

Puteţi citi mai multe despre noi pe: http://globe-in-the-mirror.blogspot.com